Módosították a gyógyszergyárakra vonatkozó extraprofitadót

2024.01.26. 16:22
A hazai gyógyszergyártókat érintő extraprofitadóról szóló rendelet január 26-ától módosult. A Richter 2024-ben nagyjából 8 milliárd forintot fog befizetni az államkasszába.

A gyógyszergyártók továbbra is kötelezettek különadó, extraprofitadó megfizetésére, de január 26-óta változtattak némileg a szabályozáson, ami a szektor számára kedvezőbb módosítást jelent.  

„A gyártói extraprofitadó alapja a helyi adókról szóló törvény szerinti adóalap, mely a gyógyszerkészítmény és a gyógyszeralapanyag gyártásából származik, és ez a módosított adóalap miatt már beszámít a globális minimumadóba, míg a gyógyszeripari különadó a készítmény és alapanyag gyártásából származó, helyi adókról szóló törvény szerint az éves nettó árbevételre kerül kivetítésre”– mondta az InfoRádióban Beke Zsuzsa, a Richter PR- és kormányzati kapcsolatok igazgatója. 

Azzal folytatta, hogy az ebben az évben nagyságrendileg 8 milliárd forint extraprofitadó kifizetése, a módosított adóalap miatt már beszámít majd a globális minimumadóba. Beke Zsuzsa szerint enélkül még kedvezőtlenebb lett a helyzet, de a negatív hatásokat ezzel tudják mérsékelni. Hozzátette: az adókötelezettségüket tudják csökkenteni a kutatásfejlesztési kiadásaikkal, ami a Richternél egyébként is erős. Ennek értéke és a tárgyeszközök beszerzése után maximálisan 50 százalékos adókedvezményt tudnak érvényesíteni.

A Pénzügyminisztérium ezzel kapcsolatban közleményben tudatta: a kormány célja az, hogy segítséget nyújtson a gyógyszergyártóknak, hogy a globális minimumadó a lehető legkisebb terhet jelentse a számukra. Hozzátették: a rendeletmódosítás az érintett vállalatokkal való egyeztetés után valósult meg.