Miért drágul megint az üzemanyag Magyarországon, és mi várható a következő hetekben?

2024.01.26. 14:59
A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó szerint azért drágul tovább az üzemanyag Magyarországon, mert a háborúk miatti kedvezőtlenebbé váltak a világpiaci árak, illetve a forint–euró és a forint–dollár árfolyam alakulása is kedvezőtlenül hat a benzin és gázolaj jövedéki adójának alakulására.

„A kőolaj dollárban árazódik, tehát a dollár–euró árfolyam hatással tud lenn az euróelszámolású országok árszintjére. Egy biztos, ahol nemzeti valutát használnak, ott ez egy sokkal jelentősebb kockázat” – mondta Grád Ottó az ATV Híradónak.

A szakember kifejtette, hogy az üzemanyag árának meghatározásában a kitermelési és finomítási, továbbá a szállítási költségek, a kereskedő nyeresége és a különböző adók is közrejátszanak. Hozzátette, hogy az ár változásában „sok spekulatív ügylet” is közrejátszik, „hiszen a fizikai mennyiségek többszöröse megfordult a tőzsdei kötésekben”.

Jó hír, hogy Grád Ottó a következő hetekben nem számít további jelentősebb árváltozásra – kivéve, ha a fegyveres konfliktusok tovább eszkalálódnak.

Az Indexen írtunk róla, hogy péntektől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is emelkedik. A benziné 5, míg a gázolaj beszerzési ára bruttó 6 forinttal lesz magasabb literenként. Így a hét második felében az üzemanyag-átlagárak az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 590 forint/liter,
  • gázolaj: 625 forint/liter.

Ezt megelőzően az üzemanyagárak szerdán emelkedtek legutóbb Magyarországon.

A jövedékiadó-emelés második üteme múlt hét hétfőn lépett életbe, így január 15-től 21 forinttal nőttek az üzemanyagárak. Ugyanakkor korábban arról is beszámoltunk, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) közzétette a tagvállalatainak tavalyi összesített üzemanyag-forgalmát, amiből kiderül, hogy az előző évben összességében csökkent a megvásárolt üzemanyag mennyisége.