Figyelmeztetett a NAV, érkeznek az adóigazolások

2024.01.29. 12:13
Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezeket nem kell beküldeni a NAV-hoz, az elévülési idő végéig meg kell őrizni őket.

Az igazolások alapján ellenőrizhető az szja-bevallási tervezet és a pénztárakba befizetett összegek után járó adó-visszatérítés összege – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfői közleményében.

Aki ügyfélkaput használ vagy más KAÜ-azonosítót (elektronikus személyazonosító igazolvány, telefonos azonosítás, arcképes azonosítás), az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezetet legkésőbb március 15-étől elérheti, legegyszerűbben az eSZJA-oldalon.

A közlemény szerint akinek még nincs ügyfélkapu-hozzáférése, elektronikusan – elektronikus személyazonosító igazolvánnyal – vagy a NAV ügyfélszolgálatain és a kormányablakokban pár perc alatt regisztrálhat.

Akinek nincs KAÜ-azonosítója, március 18-áig, adóazonosító jele és születési dátuma megadásával többféle módon is kérheti a tervezet postázását: SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, az eSZJA-oldalon elérhető webűrlapon, levélben, a BEVTERVK formanyomtatványon, telefonon, a 1819-es hívószámon  vagy akár személyesen, az ügyfélszolgálatokon – közölték.

Az szja-bevallások tervezetét továbbra is a NAV készíti el

A 2023-ra vonatkozó személyijövedelemadó-bevallások tervezetét idén is elkészíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), de akik maguk készítik el a dokumentumot, már hozzáférhetnek a korábbinál logikusabb és a kitöltést segítő, új funkciókkal kibővített webes kitöltőprogramhoz.

A NAV hangsúlyozza, szja-bevallási tervezete nemcsak magánszemélyeknek készül, hanem az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfafizetésre kötelezett magánszemélyeknek is. Mint írták, esetükben a tervezetet beküldés előtt ki kell egészíteni a tavaly szerzett jövedelmek adataival.

Az adóhivatal hangsúlyozza, hogy  akik maguk készítik szja-bevallásukat, azoknak a 23szja személyijövedelemadó-bevallást támogató webes kitöltőprogram több újdonsággal is szolgál.

A NAV eSZJA-oldaláról elérhető szolgáltatással az elkészített bevallások elektronikusan beküldhetők. A NAV-felület akkor is alkalmas a bevallás elkészítésére, ha valaki nem az ügyfélkapun keresztül nyújtja be a bevallását. Az újdonságok közül kiemelték, hogy a kedvezmények adózóspecifikusan jelennek meg, például a 25 év alattiak kedvezménye csak a 25 évnél fiatalabb adózók számára látható.