Úgy tűnik, végleg búcsút inthetünk a magas inflációnak

2024.01.31. 10:01
2023 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva az ipari termelői árak összességében is csökkentek, 0,7 százalékkal. Viszont a tavalyi év egészében az ipari termelői árak együttesen 7,8 százalékkal magasabbak voltak, mint 2022-ben – összegezte a Központi Statisztikai Hivatal. Az adatok bizakodásra adhatnak okot: nem kell számítani az infláció gyorsulására

Megérkeztek a tavalyi évre vonatkozó ipari termelői árak összesített adatai. 2023-ban az előző évhez képest az ipari termelői árak összességében 7,8 százalékkal magasabbak voltak.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 25,4 százalékkal emelkedtek.

  • Ezen belül a feldolgozóipari árak 9,2,
  • míg az energiaipari árak 62,7 százalékkal nőttek.

Az ipar belföldi értékesítési árai az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 31,7, a beruházási javakat gyártókban 7,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 17,4 százalékkal emelkedtek.

Az ipari exportértékesítési árak 0,7 százalékkal csökkentek.

  • Ezen belül a feldolgozóipar árai 3,8 százalékkal magasabbak,
  • a kis súlyt képviselő energiaiparéi átlagosan 33,2 százalékkal alacsonyabbak voltak.

Az is kiderült, hogy tavaly decemberben az előző év azonos időszakához képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 3,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,1, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,6 százalékos volt a csökkenés.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 3,6 százalékkal mérséklődtek.

Az ágazatok csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 6,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 4,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 50,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Nem kell számítani az infláció gyorsulására

„Az infláció szempontjából 2023 decemberében is kedvezően alakultak az ipari termelői árak” – értékelte az adatokat Molnár Dániel, a Makronóm Intézet elemzője.

Hasonlóan a fogyasztói árakhoz, az éves emelkedésben is elsősorban a tavalyról áthúzódó hatások, az energiaárak elszabadulása játszott szerepet. A termelői árak éven belüli alakulását itt is inkább a decemberi éves változás tükrözi.

Az árcsökkenés decemberben is elsősorban az energiaiparhoz köthető, itt havi alapon 2,7, míg éves alapon 23,6 százalékos mérséklődés következett be, utóbbiban a tavalyinál érdemben alacsonyabb világpiaci energiaárak játszottak szerepet. Az energiaárak alakulása pedig fokozatosan begyűrűzik a többi ágazatba is, így tehát a tavalyi év utolsó hónapjában már a feldolgozóipari termelői árak is érdemi, 3,2 százalékos csökkenést mutattak éves alapon

– fogalmazott Molnár Dániel, aki hozzátette, hogy a feldolgozóipari árak mérséklődésében az alacsony keresletnek is szerepe lehetett.

Arra is kitért, hogy az októberi és novemberi ipari termelés is elmaradt a várakozásoktól, így az ipari termelői árak alakulása alapján a decemberi adat sem lehetett kedvező. Ugyanígy az alacsony kereslet játszhatott szerepet az exportárak csökkenésében, a tegnapi eurózónás GDP-adat alapján látható, hogy

legfontosabb exportpartnerünk, az eurózóna a tavalyi negyedik negyedévben negyedéves alapon stagnált, a német gazdaság pedig 0,3 százalékkal zsugorodott.

A Makronóm Intézet elemzője arról is beszélt, hogy az infláció alakulása szempontjából az ipari termelői árak alakulása kedvezőnek tekinthető. Az ipari termelői árak fokozatosan megjelennek a fogyasztói árakban, termékcsoporttól függően 1-2 hónapos késleltetéssel, a mostani adatok pedig azt mutatják, hogy a költségoldali nyomás erőteljesen enyhült a tavalyi év végén.

Emiatt pedig rövid távon, amennyiben nem következik be valami váratlan fordulat, nem kell számítani az infláció gyorsulására. Továbbá a költségoldali nyomás enyhülése az alacsonyabb energiaárak miatt – az új gáz és elektromos év elindulásával – a vállalatok oldalán fedezetet teremtenek a béremelések kigazdálkodására, ami hozzájárulhat a belső kereslet élénküléséhez – összegezte.