Döntött Nagy Márton, változtatások jöhetnek a befektetéseknél

2024.01.31. 19:35
Újabb lépés a tudatos pénzügyi döntések és a piaci transzparencia erősítése érdekében, átláthatóbbá és összehasonlíthatóbbá válhatnak a befektetési alapok – összegezte közleményében a Nemzetgazdasági Minisztéirum.

A tudatos pénzügyi-, befektetési döntések segítése, valamint az átláthatóság, az összehasonlíthatóság és a pénzügyi fogyasztóvédelem további növelése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a kollektív befektetési formák befektetési és hitelfelvételi szabályairól szóló 78/2014. (III. 14.) kormányrendelet módosítását.

Elsődleges eszközök kerülnek kategorizálásra

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a jogszabálymódosítás célja, hogy tiszta és egyértelmű helyzetet teremtve transzparensebbé tegye a befektetési alapok típusait. A tervezet értelmében a befektetési alapokra vonatkozó szabályozás úgy módosulhat, hogy

a befektetési alapok az általuk tartott elsődleges eszközök alapján kerülnek kategorizálásra.

A tárca érvelése szerint az új tipizálási rendszer elsősorban közismert, már napjainkban is használt típusokat rögzít, mint például kötvényalap, részvényalap, ingatlanalap, tőkevédett alap. Az új rendszer ennek megfelelően minden alaptípus esetén meghatározza, hogy a befektetési alap milyen eszközökkel rendelkezhet, és azok mekkora részét tehetik ki a befektetési alap eszközértékének.

Így a jövőben például a részvényalapok eszközértékének legalább 80 százalékát kell kitegyék a részvénykitettséget biztosító eszközök. Az alaptípusok közötti választás az alapkezelő döntése, ugyanakkor a választott befektetési alap típusának nevét a jövőben kötelező lesz feltüntetni az alap elnevezésében, ezzel segítve az átláthatóságot és a tudatos befektetési döntéseket. A szabályozás ugyanakkor arra is lehetőséget biztosít, hogy

az alapkategória mellett az alapkezelő az alap nevében egyéb alkategóriát (például földrajzi vagy szektorális megjelölést) is feltüntessen, saját választása szerint.

Az új rendelkezések a zárt körű alapokat és belépési korlátos nyilvános ingatlanalapokat nem érintik. A tervezet szerint a befektetési alapokra vonatkozó új szabályozás idén július 1-jén léphet hatályba, amely kellő felkészülési időt biztosít az alapok, az alapkezelők és az érintett hatóság számára is – zárta közleményét a Nemzetgazdasági Minisztérium.