Megjelent egy összefoglaló, ennyivel csökkent volna a tojás és a hús ára?

2024.01.31. 06:43
A húsárak jelentős része csökkent tavalyhoz képest. A friss csirkehús 10-25 százalékkal, a tojás ára 16-18 százalékkal csökkent. Legalábbis az AKI közlése szerint.

Éves összevetésben 2024 elejére csökkent a csirke-, a pulyka- és a marhahús ára, olcsóbb lett a tojás, valamint a sertéshúsok egy része is – olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) kedden közzétett összefoglalóiban, amit az MTI adott hírül.

Mint írják, 10 és 25 százalék közötti mértékben csökkentek a friss csirkehúsok feldolgozói értékesítési árai.A vágócsirke több mint 20 százalékkal lett olcsóbb. 2024 első három hetében 18 százalékkal mérséklődött a ketreces tartásból, 16 százalékkal a mélyalmos tartásból származó étkezési tojás ára. A pulykahús ára még ennél is nagyobb arányban, esetenként 26-27 százalékkal esett vissza a tavalyi azonos időszakhoz képest az AKI közlése szerint.A fogyasztói árak decemberi alakulásáról már korábban írtunk.

A változás részben a takarmányköltségek változásával magyarázható, az AKI adatai szerint ezek ugyanis szintén olcsóbbak lettek az előző évi szinthez képest 2023 végére.

Átlagosan majdnem 24 százalékkal esett vissza a vágómarha ára is az összefoglaló szerint. A sertés árának alakulása összetettebb, az előző évihez képest nagyjából ugyanannyi ugyanis a vágósertés termelői ára, a feldolgozói értékesítési ára viszont esetenként csökkent néhány százalékkal, de a többségük 1 és 18 százalék között drágult egy év alatt.

Tíz százalék körüli mértékben drágult azonban a legtöbb nyers sertéshús kiskereskedelmi beszerzési ára. Megállt a hízósertéstáp árának emelkedése a 2023. végi adatok alapján, az előző évihez képest csaknem ugyanannyiért vagy olcsóbban kapható az összesítés szerint.