Warren Buffett: Soha nem feküdtem le csúnya nővel, de ébredtem már párral

2024.01.31. 13:25
„Soha nem feküdtem le egy csúnya nővel sem, de biztos, hogy ébredtem már párral” – fogalmazott Warren Buffett, a milliárdos befektető és a Berkshire Hathaway vezérigazgatója, aki az egyik legnagyobb pénzügyi baklövéséről is vallott.

Warren Buffett, a milliárdos befektető, a Berkshire Hathaway vezérigazgatója elismerte: egyik legnagyobb pénzügyi baklövése az volt, amikor 1993-ban megvásárolta a Dexter Shoe vállalatot – írja a Portfolio a Yahoo Finance cikke alapján.

A Maine állambeli cipőgyártó kezdetben virágzó vállalkozásnak tűnt. Buffett a részvényeseknek írt 2014-es levelében megjegyezte, hogy

sok hibát elkövetett, de ez különösen rossz volt.

„Még Charlie (Munger) iránymutatása ellenére is rengeteg hibát követtem el a Waumbec óta. A legborzalmasabb a Dexter cipőgyártó volt. Amikor 1993-ban megvásároltuk a vállalatot, fantasztikusan jónak tűnt, nem egy cigarettacsikknek” – tette hozzá a sztárbefektető.

Ugyanakkor a befektetés értéke gyorsan csökkent, mivel a Dexter versenyképessége a külföldi konkurencia miatt csökkent. Ezt Buffett nem látta előre. A kezdeti nyereségesség és az erős menedzsment ellenére a Dexter nem tudta megőrizni versenyelőnyét, végül a vállalat értéke nullára zuhant.

Levelében Buffett elismerte a hibás döntését, és kijelentette: „pénzügyi katasztrófaként ez megérdemelne egy helyet a Guinness-rekordok Könyvében”. Az üzletre egy 2007-es levelében is kitért: „a mai napig a Dexter a legrosszabb üzlet, amit valaha kötöttem”. Majd kiemelte: 

De a jövőben még több hibát fogok elkövetni, erre mérget vehetnek.

Végezetül Buffett a tapasztalatait egy Bobby Bare-countrydal egyik sorához hasonlította: „Soha nem feküdtem le egy csúnya nővel sem, de biztos, hogy ébredtem már párral.”