Nagy Márton: Az utolsó negyedévben kisebb megtorpanást látunk

DSC7579
2024.02.02. 11:27
Tavaly a harmadik negyedévben már GDP-növekedést tudott elkönyvelni az ország, most a negyedik negyedévre megtorpanást látunk, ám a szolgáltatási szektor folyamatosan javul, ahogy a bizalmi indikátorok is – válaszolta az Index kérdéseire Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, aki azt is aláhúzta, hogy a kormányzati hitelprogramok 2,3 százalékkal emelték a tavalyi GDP-adatokat.

Az elmúlt évek gazdasági környezetében a Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlása alatt lévő Eximbank, valamint az MFB a megelőző évekhez képest sokkal nagyobb ütemben tudott növekedni – hangzott el pénteken a tárca által rendezett sajtótájékoztatón.

A növekedést támogatták

A két említett bank együtt – az eredményeket és a mérlegfőösszeget tekintve – Magyarországon a harmadik legnagyobb bank szerepét tölti be az OTP és az MBH Bank mögött. A két pénzintézet mérlegfőösszeg-növekedésének hátterében alapvetően a gazdaságfejlesztési célú hitel-, garancia- és tőkeállomány emelkedése húzódik meg, amivel hozzájárult a mély recesszió elkerüléséhez.

Az Eximbank mérlegfőösszege 2023-ban éves alapon 74 százalékkal növekedett, ezzel meghaladta a 3700 milliárd forintot.

A bank hitelállománya mintegy 50 százalékkal növekedett. A gazdaságfejlesztési miniszter leszögezte, a két fejlesztési bank esetében is nehéz év volt a 2023-as.

Anticiklikus gazdaságpolitikát folytattak, a növekedést támogatva csökkentették a recesszió mélységét.

Nagy Márton azt is aláhúzta: a két bank mérlegfőösszege összesen 40 százalékkal növekedett, ez pedig történelmi eredmény. A nemzetgazdasági miniszter arra is kitért, az Eximbank esetén a növekedés főleg a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramnak volt köszönhető: „a program nélkül a vállalati hitelezés 40 százalékkal esett volna vissza”. Eddig a szerződési állomány 1000 milliárd, a folyósítás pedig 732 milliárd forintnál tart. 

Emlékeztetett az Eximbank tavalyi két sikeres kötvénykibocsátására is: 1,25 milliárd dollár, valamint 1 milliárd euró értékben, az MFB-vel közösen összesen több mint 3 milliárd eurós kötvénykibocsátást hajtottak végre.

Az MFB 20 százalékkal növelte az aktivitását, támogatta a Széchenyi-kártyát, európai uniós forrásokat osztott el, segítette a Baross Gábor programot, valamint az agrárprogramokat. A mérlegfőösszege már meghaladja a 3500 milliárd forintot. Aktív szerepet vállalt a Széchényi Mikrohitel Refinanszírozási Programokban, és májusban 1,125 milliárd dollár nemzetközi kötvénykibocsátást bonyolított le.

Fontos, hogy a nemzeti bajnokainkat támogassuk, akik nemcsak a környező országokban képesek nyitni, hanem a távolabbi piacokra is kilépnek

– hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter, aki arra is kitért, a tavalyi aktivitást idén már nem várja el a bankoktól, de továbbra is segíteniük kell a növekedést. „Az MFB esetén fontos, hogy a meglévő uniós forrásokat elindítsák. A vállalkozásfejlesztési és munkaerőpiaci támogatásokat gyorsan ki kell helyeznie. Emellett energiahatékonysági programokkal segítik majd a gazdaság élénkítését.”

A hitelprogramok 2023-ban összesen 2,3 százalékkal javították a növekedést.

A Baross Gábor Újraiparosítási Program 2024-ben is folytatódik, összesen 200 milliárd forintos keretösszeggel. Nagy Márton szerint a lényeg idén a hitelezés által ösztönzött növekedés helyreállítása, ehhez szükséges a hitelkamatok csökkentése.

Az Index kérdéseire a tárcavezető elmondta:

Tavaly visszaesést láttunk a gazdaságban. Nincsenek még meg a negyedik negyedéves adatok, de vannak előzetesek. Sajnos ezekben 2023 utolsó negyedévére vonatkozóan azt látjuk, hogy kisebb megtorpanás van a harmadik negyedéves GDP-növekedéshez képest. Ám a szolgáltatási szektor folyamatosan javul, ahogy a bizalmi indikátorok is. A problémát az exportban és a német gazdaságban látom, utóbbi szenved, és recesszióba csúszott. A magyar növekedés pedig függ a némettől, a visszaesésük hatással van ránk. A német gazdaság megtorpanása kezd megjelenni a magyar gazdaságban.

Ugyanakkor Nagy Márton azt is leszögezte, idén elérhető a 4 százalékos növekedés, és helyreáll majd a gazdaság, ugyanakkor ehhez a német gazdaság helyreállása is szükséges (itt látja a miniszter a bizonytalanságot). A növekedésben az állami bankok továbbra is nagy szerepet vállalnak majd, ám „a nagy kérdés az exportadatokban lesz”.

A két nagy állami bank a reptér-finanszírozásba is beszáll.

(Borítókép: Nagy Márton 2022. október 22-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)