Forradalmat hozhat a közétkeztetésben a svédasztalos menza
Általánossá tenné a svédasztalos iskolai étkeztetést az ország legnagyobb közétkeztetési cége, a HunGast, annyira sikeresnek értékeli a kísérleti projektjét – írja az Economx.
A külföldön látottak alapján az iskolákban is jól működtethető a svédasztalos rendszer, a kezdeti tapasztalatok pedig hamar igazolták, hogy belföldön ugyancsak lehet létjogosultsága, sőt talán ez hozhat valódi forradalmat a közétkeztetésben
– árulta el a cég vezetője.
Szeptembertől 40 intézmény 12 ezer diákja próbálhatta ki a szabad szedéses kísérleti projektet, amelynek eredményeit a HunGast folyamatosan értékeli, és további iskolákat is bevonna a kísérletbe.
Eltűnik a maradék
A svédasztalos rendszerrel elérték, hogy az ételmaradék mennyisége majdnem a felére csökkent, mivel így meg lehet tanítani a gyerekeket arra, hogy ne pazaroljanak, mindig csak annyit szedjenek, amennyi ételt valóban meg tudnak enni. Ez azért is fontos, mert
ma Magyarországon a közétkeztetésben az étel 27 százalékából lesz hulladék, vagyis az évi 200 ezer tonnából több mint 50 ezer tonna.
A HunGast kommunikációs igazgatója arról is tájékoztatott, hogy a következő tanévben újabb iskolák csatlakozhatnak a kezdeményezéshez, így az eddigi kétszeresére, 24-25 ezerre nőhet a svédasztalos étkeztetésben részesülő diákok száma.
A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a svédországi tapasztalatokat nem lemásolva honosították meg a magyarországi iskolákban, hanem törekedtek arra, hogy az itteni szokásokhoz igazítsák a külföldi mintát.