Fontos változást jelentett be a Spar

2024.02.06. 07:20
A Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. 2024-től kizárólag olyan tojásokat árul, amelyek nem ketrecben tartott tyúkoktól származnak. A döntés egyelőre négy budapesti üzletet érint tesztjelleggel.

Január végétől kizárólag alternatív, ökológiai és szabadtartásból származó tojást kínál négy budapesti Spar áruház, ketreces tartásból származó termékeket nem – ismertette közleményében az élelmiszerlánc. 

Mint írták, a Spar eddig is fokozatosan vezette ki a piacról ezeket a termékeket, összhangban azokkal az uniós törekvésekkel, amelyek végleg megszüntetnék a ketreces állattartás lehetőségét a tagállamokban.

A tojótyúkok hagyományos ketrecekben való tartását már több mint tíz éve tiltják az EU teljes területén. Az úgynevezett kiépített tojóketreces tartás továbbra is megengedett. Az Európai Bizottság és az Európai Parlament célja, hogy a tagállamok egyre kevesebb ketreces tojást hozzanak forgalomba. Céljuk, hogy 2027-re végleg megszűnjön árusításuk. 

A közlemény szerint a szabadtartásból származó tojások már négy éve elérhetők az élelmiszerlánc polcain, tavaly az összes eladott tojás csaknem 4 százaléka ilyen típusú volt. 

A döntést egyelőre négy budapesti Spar üzletben tesztelik: 

  • a budapesti MOM Parkban,
  • a Hűvösvölgyi úti Stop Shopban,
  • a Gábor Áron úti Rózsakert bevásárlóközpontban
  • és a XI. kerületi, Péterhegyi lejtői szupermarketükben.