Itt a bejelentés, minden vállalkozást érintő lépés érkezett

2024.02.06. 10:25
A kormány 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére a GINOP Plusz programon keresztül – jelentette be a Nemzetgazdasági Minisztérium.

„A kormány célja, hogy az infláció sikeres visszaszorítását követően idén helyreállítsa a gazdasági növekedést, és 4 százalék körüli GDP-növekedést érjen el. A dinamikus fejlődés támogatása érdekében a kormány a második negyedévtől kezdődően 450 milliárd forintot biztosít fokozatosan a vállalkozások számára a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz programon keresztül” – fogalmazott keddi közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A legfontosabb a versenyképesség

A tárca arra is kitért, hogy az előttünk álló időszakban az európai uniós és hazai társfinanszírozásban megvalósuló vállalkozásfejlesztési programokat a közelmúltban felülvizsgált és elfogadott KKV Stratégia alapozza meg. Majd emlékeztettek arra, hogy jelenleg a kapcsolódó részletszabályok megalkotása zajlik, amelynek véglegesítése érdekében a Nemzetgazdasági Minisztérium aktív tárgyalásokat kezdeményez a gazdasági kamarák képviselőivel. Ígéretük szerint a GINOP Plusz vállalkozásfejlesztést szolgáló prioritása keretében

az NGM a lehető legrövidebb időn belül kiírja a pályázatokat a mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

Az alapvetően hitelre épülő, valamint a kisebb mértékben vissza nem térítendő támogatások elsősorban a technológiai és szervezeti megújuláshoz nyújtanak segítséget, továbbá ahhoz, hogy a vállalkozások meg tudják valósítani a versenyképesség megőrzéséhez szükséges digitalizációs és energiahatékonysági beruházásokat – tették hozzá.

Végezetül arra is kitérnek, a minisztérium célja, hogy ezen forrás túlnyomó része még idén a gazdaságba kerüljön, ehhez a megfelelő intézményrendszer készen áll, a vállalkozók többek közt az MFB-pontokon keresztül pályázhatnak majd, illetve a kormány vállalkozásfejlesztési ügynöksége, azaz az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. nyújt segítséget.