Ilyen forgalommal számol a következő hónapokra a magyar turizmus

2024.02.06. 17:32
Januárban jelentősen javultak a turisztikai cégek várakozásai az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végzett legfrissebb felmérése alapján.

A Turizmus Konjunktúra Index (tki) januárban plusz 3 ponton állt, mely azt jelenti, hogy az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak érzékelik.

Az index értéke jelentősen, 9 ponttal nőtt az év első hónapjában – ami a mérésének kezdete óta a második legnagyobb növekedés –, ezzel jelentősen, 21 ponttal haladja meg az egy évvel ezelőtti értéket.

Ami az egyes területeket illeti:

  • A szálláshely-szolgáltatásban jelentősen nőtt az index (plusz 8 pontra),
  • míg a vendéglátásban közepes mértékben (mínusz 3 pontra),
  • az egyéb turisztikai szektorban pedig kis mértékben emelkedett (plusz 5 pontra).

A turisztikai cégek 63 százaléka a működési költségek növekedéséről számolt be az elmúlt 3 hónap vonatkozásában, a költségnövekedés átlagosan 22 százalékot tett ki. A cégek 56 százaléka számolt be szolgáltatási árainak növekedéséről, az áremelkedés átlagosan 11 százalékot tett ki. Vagyis a működési költségek és a szolgáltatási árak emelkedése közötti olló januárban kissé nyílt.

Közölték: a következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 53 százaléka növekedést, 15 százalékuk pedig visszaesést vár a vendégéjszakák számában, míg a többiek nem várnak változást. A vendéglátásban működők közel harmada vár vendégforgalom-növekedést az előző év azonos időszakához képest, míg 27 százalékuk visszaesést prognosztizál.