Újabb európai országban legalizálhatják a marihuánát

2024.02.07. 19:17
A német kormánypártok parlamenti frakciói megállapodtak a marihuána legalizálásának végleges tervezetéről. Ha mindkét ház jóváhagyta, akkor az engedélyezés már februárban megtörténhet, és 2024. április 1-jétől 25 gramm fű birtoklása legális lehet Németországban.

Megállapodott a német kormánykoalíció három pártja a marihuána legalizálásnak feltételeiről, és kis mennyiségű fogyasztásának engedélyezéséről. Ennek értelmében a kannabisz kikerülne a kábítószertörvényből – amelyben olyan tiltott anyagokkal együtt szerepel, mint a például a heroin –, és

18 éves kortól 25 gramm fű birtoklását engedélyeznék. 

Az Infostart beszámolója szerint a kannabisznövény egyes fajtáinak „személyes használatra" történő termesztését is lehetővé tennék úgynevezett kannabiszklubokban. Ennek tagjai a megfelelő növényt közösen termeszthetik, és átadhatják egymásnak, de nem kereskedhetnek vele.

Ha mindkét ház jóváhagyta a tervezetet, tehát a Bundestag mellett a Bundesrat is, akkor 

a parlamenti engedélyezés már februárban megtörténhet, és 2024. április 1-jétől akár már legálisan lehet füvezni Németországban.

Annak ellenére, hogy a döntéssel sokan nem értenek egyet, a kormánypártok parlamenti frakciói megállapodtak a végleges tervezetről. Álláspontjuk szerint ez mérföldkövet jelent a modern drogpolitika számára, erősíti a prevenciót, továbbá az egészség-, a gyermek-, illetve ifjúságvédelmet is javítja. Emellett a fogyasztók dekriminalizálását és a feketepiac elleni hatékony küzdelmet is segítheti. 

Nem mindenki ért egyet

A törvény gyermek-, és ifjúságvédelemre gyakorolt hatásait idővel vizsgálni fogják, és az értékeléshez a szövetségi bűnügyi hivatal szakértőit is segítségül hívják majd. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter tájékoztató kampányt is tervez a kannabiszhasználat kockázatairól.

A CDU és a CSU német pártok azonban ellenezték a tervezetet, mert attól tartanak, hogy az engedélyezésnek mindenekelőtt a fiatalok lehetnek áldozatai. Emellett orvosi szervezetek és német rendőrök szakszervezete is szembeszállt a tervezettel.