Egyszer és mindenkorra vége a gazdasági kapcsolatoknak Észak- és Dél-Korea között

2024.02.08. 07:27
Észak-Korea parlamentje, a Legfelsőbb Népi Gyűlés szerdán megszavazta a Dél-Koreával kötött gazdasági együttműködési megállapodások felmondását – közölte csütörtökön az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA.

A testület egyben megszavazta a Dél-Koreával fenntartott gazdasági kapcsolatokat szabályzó törvények eltörlését is, ideértve a Kumgang-hegyen dél-koreaiak által épített turisztikai projektre vonatkozó különleges jogszabályokat – számolt be az MTI.

Ez utóbbi üdülőhely a két Korea gazdasági együttműködésének szimbóluma volt a 2000-es évek elején, amikor még közelebbi volt a viszony Phenjan és Szöul között. Csaknem kétmillió dél-koreai turista fordult meg ott.

A projektet 2008-ban függesztették fel, amikor egy lezárt területre tévedt dél-koreai turistát agyonlőttek észak-koreai őrök.

Phenjan és Szöul között egyre feszültebb a viszony. Dél-Korea tavaly részlegesen felfüggesztette az Észak-Koreával 2018-ban kötött katonai egyezményt, miután Phenjan bejelentette, hogy sikeresen Föld körüli pályára állította első kémműholdját.

Hova tud még fokozódni a feszültség Észak- és Dél-Korea között?

Az Indexen is írtunk róla, hogy Kim Dzsongun észak-koreai vezető ismét növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten. Minden héten újabb rakétakísérletekről érkeznek hírek, miközben Phenjan tömegpusztító fegyvereinek köre minőségben és mennyiségben is bővül.

Ugyanakkor Kim Dzsongun újabb és újabb háborús fenyegetéseket fogalmaz meg Dél-Koreával szemben. Tagadva a két ország közötti rokonságot, most már ellenséges államként ítéli el szomszédját.