400 millió eurót költött Horvátország a stabil földgázellátásra

2024.02.08. 18:22
A horvát közszolgálati televízió közölte, hogy két új, 400 millió euró összköltségű gázvezeték építéséről döntött a horvát kormány csütörtöki ülésén.

A stabil földgázellátás érdekében két új gázvezeték épül Horvátországban 400 millió euró értékben – írja az MTI.

A Bosiljevo–Sisak–Kozarac gázvezeték kiépítése 322 millió euróba kerül, hossza 122 kilométer, míg a Lucko–Zabok gázvezeték értéke 78 millió euró, hossza pedig 36 kilométer. A kivitelező mindkét esetben a horvát Plinacro vállalat.

A Bosiljevo–Sisak–Kozarac gázvezeték a már meglévő Zlobin–Omisalj és a 75 bár kapacitású Kozarac–Slobodnica, valamint az építés alatt álló Zlobin–Bosiljevo gázvezetékkel együtt alkotja a fő csővezetéket, amely összeköti a krki LNG-terminált (cseppfolyósítottföldgáz-terminál) Közép- és Kelet-Európa országaival, valamint Ukrajnával.

Az említett gázvezeték a Magyarország és Horvátország között meglévő összeköttetés folytatása (Városföld–Drávaszerdahely–Donji Miholjac–Slobodnica).

Ezzel a vezeték kapacitása Zlobintól Bosiljevón, Sziszeken és Kozaracon keresztül Magyarország irányába 400 ezer köbméterre emelkedik óránként, azaz évente 3,5 milliárd köbméterre.

A Lucko–Zabok gázvezeték Szlovénia felé növeli a kapacitásokat évi 1,5 milliárd köbméterre. Ez megközelítőleg megegyezik a szlovén csúcsfogyasztással. Fokozódó érdeklődése esetén a gázvezeték kapacitása tovább növelhető egy második fázisban.

Damir Habijan gazdasági miniszter a kabinet ülésén emlékeztetett, hogy Zágráb még 2022-ben döntött arról, hogy másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről, 6,1 milliárd köbméterre növelik a krki LNG-terminál kapacitását, míg a hozzá tartozó új gázvezeték-hálózat megépítését három éven belül tervezi.