Így készüljön: hamarosan méregdrága lesz a csoki

2024.02.10. 06:12
A kakaó világpiaci ára újabb rekordot döntött, miután a szélsőséges időjárás nem kedvezett a nyugat-afrikai kakaóbabtermésnek. Van némi átfutási ideje annak, hogy az alapanyagárak emelkedése megjelenjen a belőle készített termékekben, de a gyártók szerint már a Valentin-napot és a húsvétot is érinti a drágulás.

Korábban megírtuk, hogy a kakaó világpiaci ára 46 éve nem volt ilyen magas, idén kevesebb termett belőle a szélsőséges időjárás miatt – harmadával kevesebb kakaóbabot szállítanak a világ legnagyobb termelői, a nyugat-afrikai országok. Ezért ugrott meg a kakaó ára, és hiánytól tartanak az elemzők.

A kakaó ára a New York-i árupiacon csütörtökön új történelmi csúcsra, tonnánként 5874 dollárra emelkedett.

– világított rá elemzésében a BBC. Ezzel a csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyagának ára tavaly év eleje óta nagyjából megduplázódott. A kakaó árának emelkedése már szorongatja a nagy csokoládégyártókat, és hamarosan a fogyasztók is megérezhetik áremelkedés formájában.

Kongatják a vészharangot a csokoládégyártók

Csütörtökön a világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey figyelmeztetett, hogy a történelmi rekordot döntő kakaóárak várhatóan korlátozzák a vállalat idei nyereségének növekedését. A vállalat vezérigazgatója, Michele Buck azt sem zárta ki, hogy emelik a termékek árait.

A múlt hónapban a Mondelez, a Cadbury márka mögött álló vállalat a növekvő alapanyagköltségeket jelölte meg az előttük álló év egyik kihívásaként. Luca Zaramella pénzügyi igazgató elmondta, hogy a cég jelentős árnövekedést tapasztalt mind a kakaó, mind a cukor esetében.

Az El Nino időjárási jelenség szárazabb időjárást okozott Ghánában és Elefántcsontparton, a világ két legnagyobb kakaóbab-termelő országában.

Az éghajlatváltozás okozta melegebb hőmérséklet és a csapadékviszonyok megváltozása szintén hatással lehet a termésre. Míg a brit élelmiszer- és italáruházak általános inflációja novemberben 8,3 százalékra mérséklődött, a csokoládéárak emelkedése lényegesen magasabb, 15,3 százalékos volt.