Ezt nem akarta hallani a kormány: változnak az üzemanyagárak

2024.02.12. 12:31
A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetniük a nagykereskedőjüknek. A nemzetgazdasági miniszter korábban annak adott hangot, hogy lát esélyt a benzinárak kiigazítására.

A héten szerdán emelkednek a hazai üzemanyagárak. A benzin nagykereskedelmi ára átlagosan bruttó 7 forinttal nő, míg a gázolajért a kutaknak bruttó 11 forinttal kell többet fizetniük a nagykereskedőjüknek. A holtankoljak.hu szerint amennyiben az áremelés érvényesítésre kerül a kutak áraiban is, úgy az alábbi átlagárakkal találkozhatunk a hazai kutakon: 

  • a 95-ös benzinért 607,
  • míg a gázolajért 651 forintot kell fizetni literenként.

„Van esély a benzinárak kiigazítására”

A múlt heti tőzsde-összefoglalónkban azt írtuk, hogy az északi-tengeri, Brent típusú olaj ára az előző hét péntek délutáni hordónkénti 77,64 dollárról múlt hét péntek délutánra 81,63 dollárra emelkedett. És hétfőn is tartotta a 81 dollár körüli árat az olaj jegyzése.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter múlt hét szerdán a Magyar Ásványolaj Szövetség, köztük a Mol képviselőivel egyeztetett, és áttekintették az üzemanyag-ellátásra, valamint az -árakra ható hazai és nemzetközi eseményeket és gazdasági folyamatokat. A tárcavezető azt kérte az egyeztetésen az üzemanyag-forgalmazóktól, hogy törekedjenek korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

A MINISZTER KIJELENTETTE, HOGY A BENZINÁRAK TEKINTETÉBEN LÁT ESÉLYT AZ ÁRAK KIIGAZÍTÁSÁRA, A GÁZOLAJ ESETÉBEN AZONBAN NEM AZONOSÍTHATÓ ILYEN LEHETŐSÉG.

A felek ígéretet tettek arra, hogy eleget tesznek a vállalásuknak.