Lépéskényszerben lehet a bank, Magyar Péter lemondása nem érkezett meg hozzájuk

D KOS20200128009
2024.02.13. 15:33
Magyar Péter reagált hétfői cikkünkre, amelyben a minisztérium közölte, hogy még januárban kezdeményezte Varga Judit volt férjének távozását. Az Index birtokába jutott újabb információk alapján a jogviszony valóban nem szűnt meg, de Magyar Péter sem mondott le, pedig ezt egy kormányzati tisztviselőnek még januárban megígérte. Ezek alapján úgy tűnik, hogy már a hétvégi, nagy visszhangot kiváltó bejelentésekor tisztában volt azzal, hogy a pozíciói megszűnnek, így érdemi tétje nem volt a lemondásoknak.

Az Index információi szerint az MBH Bank akár már a mai napon közzéteszi, hogy rendkívüli közgyűlést hív össze, amelynek egyetlen napirendi pontja Varga Judit volt igazságügyi miniszter korábbi férjének visszahívása lehet a pénzintézet felügyelőbizottságából. Ami pedig azért is érdekes, mert ez alapján úgy tűnik, hogy Magyar Péter lemondása még nem történt meg, annak ellenére sem, hogy szombaton bejelentette: két állami társaságban betöltött pozíciójáról és a részben állami tulajdonú MBH Bankban viselt felügyelőbizottsági tagságáról is lemond. Bejelentésének ez a része így hangzott:

Szintén lemondok a részben állami tulajdonú MBH Bank Nyrt.-ben viselt felügyelőbizottsági tagságomról. A lemondás mögött nem szakmai okok állnak.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. által közzétett februári táblázatban Magyar Péter távozásának a nyoma már látható, azonban az Nyrt.-ként működő banknál a lemondásnak nem találtuk nyomát, ezért tegnap több forrást is megkérdeztünk a történtekről. 

Magyar Péter kijelentéseivel kapcsolatban megkerestük a szakterületileg illetékes minisztériumokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium válaszolt, válaszukat változtatás nélkül közöltük:

Magyar Péter az MBH Bank felügyelőbizottságának magyar állam által delegált tagja. Felügyelőbizottsági jogviszonyának kezdete 2022. szeptember 1., díjazása: havi bruttó 1,5 millió forint. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2024. január 18-án kezdeményezte a megbízás visszavonását.

Információnkat továbbra is alátámasztják: annak ellenére, hogy Magyar Péter szombati nyilatkozatában lemondásról beszélt, ez egyrészt egy korábbi megegyezés végeredménye, másrészt az említett banki felmondásra még mindig nem került sor Magyar részéről.

Az ügy előzményeihez szorosan kapcsolódik, hogy Magyar Péter cikkünk megjelenését követően a Facebookon kommentálta is a Nemzetgazdasági Minisztérium megjegyzéseit, az alábbi hozzászólással: „Kedves Index, Tóni jól fizet? Ha igaz, amit a minisztérium állít, akkor nyilván tévedésből kaptam meg a teljes januári tiszteletdíjamat, nyilván tévedésből nem kaptam erről se a banktól, se a minisztériumtól írásos értesítést (remélem, nem most készül visszadátumozva), és nyilván tévedésből szerepelek a bank nyilvánosan elérhető dokumentumaiban.”

Mi történt valójában?

A személyeskedő részre sem Magyar Péternek, sem a minket támadó konkurens újságíróknak nem kívánunk válaszolni. Ugyanakkor minden birtokunkban lévő információ és bizonyíték arra utal, hogy 

Magyar Péter a bejelentése előtt jóval korábban tudta, hogy mennie kell.

A birtokunkba került üzenetváltás alapján Magyar Péter már korábban, jóval a kegyelmi ügy előtt tájékoztatást kapott arról, hogy pozícióiból vissza kell lépnie. Ezt Magyar Péter vissza is igazolta, és azt kérte, hogy március 15-i hatállyal adhassa be lemondását. Kormányzati részről az volt a kérés, hogy még januárban értesítse az érintett társaságokat. A felek ebben egyeztek meg.

Tehát a fentiek alapján az alábbiak állapíthatók meg:

  • Magyar Péter már januárban megígérte a kormányzati érintetteknek: jelzi a társaságok felé, hogy lemond a tisztségeiről. Nehezen ellenőrizhető, hogy ezt hány esetben tette meg, de a banki információink szerint ez az MBH Bank felé nem történt meg. Sem januárig, sem a mai napig, ezért kényszerül a bank rendkívüli közgyűlés összehívására, ahol az igazgatóság kezdeményezheti a tisztségviselő visszahívását.
  • Igaz Varga Judit volt férjének azon állítása, hogy a teljes januári tiszteletdíját megkapta, hiszen jelenleg is tagja a bank felügyelőbizottságának, ennek ellenkezőjét mi sem állítottuk. 
  • Magyar Péter jóval a szombati bejelentése előtt tudta és vissza is igazolta, hogy tisztségeiből együttműködve távozik. Ezt támasztja alá a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunk kérdéseire küldött válasza, amely szerint: „A minisztérium január 18-án értesítette Magyar Pétert a megbízás visszavonásáról. Magyar Péter másnap SMS-ben reagált, amelyben jelezte lemondási szándékát, március 15-i határidővel. Így nyilvánvalóan értesült a döntésről.”

A hozzánk eljutott információk alapján úgy tűnik, hogy Magyar Péter szombati bejelentésének – ami a pozícióira vonatkozott – már nem volt valós tétje, ezek már lefutott meccsek voltak.

(Borítókép: Magyar Péter 2020-ban. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)