Meglepő adatok érkeztek az uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátásról

GettyImages-1779067710
2024.02.15. 10:06
Az Eurostat beszámolója szerint 2023 harmadik negyedévében 7,1 százalékkal csökkent az Európai Unió gazdaságának üvegházhatásúgáz-kibocsátása.

Azt írták az Eurostat oldalán szerdán, hogy 2023 harmadik negyedévében az EU gazdaságának üvegházhatásúgáz-kibocsátása a becslések szerint 787 millió tonnát tett ki, ez 7,1 százalékkal kevesebb az előző év azonos negyedévében mért adatokhoz képest. 

Az EU bruttó hazai terméke (GDP) alig változott, csak minimális eltérést (mínusz 0,2 százalék) regisztráltak 2022 azonos negyedévéhez képest. 2023 harmadik negyedévében az üvegházhatású gázok csökkenését a villamosenergia- és gázellátás (mínusz 23,7 százalék), a háztartások (mínusz 6,5 százalék) és a feldolgozóipar (mínusz 4,9 százalék) gazdasági ágazatai okozták. 

Az üvegházhatású gázok kibocsátása 23 uniós országban csökkent

2023 harmadik negyedévében az üvegházhatású gázok kibocsátása a becslések szerint 23 uniós országban csökkent 2022 harmadik negyedévéhez képest. Ugyanakkor Máltán (plusz 7,7 százalék), Cipruson (plusz 3,7 százalék), Lettországban (plusz 3,4 százalék) és Szlovákiában (0,9 százalék) nőtt. E 4 uniós tagország közül 3-ban volt GDP-növekedés: Máltán (plusz 7,1 százalék), Cipruson (plusz 2,5 százalék) és Szlovákiában (plusz 1,1 százalék).

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának legnagyobb mértékű csökkenését Észtországban (mínusz 30,7 százalék), Bulgáriában (mínusz 18,6 százalék) és Németországban (mínusz 12,2 százalék) mérték. A becslések szerint a kibocsátásukat csökkentő 23 EU-tagállam közül 11-ben a GDP is csökkent (Írország, Észtország, Ausztria, Luxemburg, Svédország, Finnország, Csehország, Hollandia, Németország, Dánia, Magyarország, Finnország, Luxemburg, Svédország).

Magyarországon ez a szám mínusz 4,1 százalék.

Olaszországban nem változott a GDP értéke 2022 harmadik negyedévéhez képest, miközben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása. A többi 11 uniós ország (Románia, Horvátország, Görögország, Portugália, Bulgária, Belgium, Spanyolország, Szlovénia, Lengyelország, Franciaország, Litvánia) a becslések szerint úgy tudta csökkenteni a kibocsátását, hogy közben a GDP-je nőtt.

(Borítókép: Costfoto / NurPhoto / Getty Images)

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.