Értékesítették az egyik magyarországi földgáztüzelésű erőművet

2024.02.19. 13:36
A Veolia megállapodott egy 430 megawatt kapacitású földgáztüzelésű magyarországi erőmű megvásárlásáról a német Uniper energiacégtől – közölte a francia közszolgáltató hétfőn. A gáztüzelésű, kombinált ciklusú erőmű az északnyugat-magyarországi Gönyűben található.

A pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra. Az adásvételi szerződés a Veolia magyarországi leányvállalatán keresztül történt, az ügylet lezárásához feltétel a szükséges engedélyek megszerzése és az előírások betartása – áll a francia cég közleményében.

Ez a megállapodás összhangban áll a rugalmassági kapacitások fejlesztésére irányuló terveinkkel, amelyek elengedhetetlen kiegészítői az európai villamosenergia-hálózat stabilitásának

– mondta Estelle Brachlianoff, a Veolia vezérigazgatója.

A Veolia csoport honlapján az szerepel, hogy energetikai üzletága Magyarországon 57 állami és önkormányzati intézményt, 62 egészségügyi és szociális intézményt és 56 ipari telepet lát el energiával, távhőszolgáltatóként pedig 14 városban több mint 270 000 távfűtött lakás és közintézmény fűtéséről gondoskodik.

A cégcsoport tíz erőművében – Pécsett, Dorogon, Kőbányán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szakolyban, Ajkán, valamint a Budapesti Erőmű Zrt., kispesti, újpalotai és kelenföldi erőműveiben magas hatásfokú földgáztüzelésű és megújuló energiát (biomasszát) – felhasználó blokkok működnek.

virtuális erőművének köszönhetően pedig a szabályozói piacon is jelentős részesedéssel bír.

A cégcsoport által évente értékesített villamos energia közel 623 ezer lakos éves fogyasztását képes biztosítani – összegezte az MTI.