Két óriásbankot büntetett meg a jegybank

2024.02.19. 09:52
A Magyar Nemzeti Bank 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentésével kapcsolatban feltárt hiányosságok miatt. A közlemény szerint a piaci szereplők többek között a gyanús esetek bejelentése, a belső ellenőrzési és információs rendszer szűrési gyakorlatával kapcsolatban vétettek hibákat. A feltárt problémák nem érintik az intézmények megbízható működését.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) témavizsgálatot végzett három banknál: az Erste Bank Hungary Zrt.-nél (Erste Bank), az MBH Bank Nyrt. (MBH Bank, a vizsgálat kezdetekor még MKB Bank Nyrt.) és a CIB Bank Zrt.-nél.

A témavizsgálat célja annak feltárása volt, hogy a pénzügyi intézmények kellő alapossággal járnak-e el a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenységük során, azonosítják-e a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos kockázatokat, s megfelelő eljárásokat, kontrollokat alkalmaznak-e ezek csökkentésére. A pénzügyi felügyelet a 2022. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot tekintette át.

Az MNB az ERSTE és az MBH Bank esetében hiányosságokat tárt fel a pénzmosásgyanús esetekre vonatkozó bejelentési gyakorlattal kapcsolatban.

Azok ugyanis nem minden esetben történtek meg haladéktalanul az illetékes hatóság (NAV Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda) felé. Jogsértőnek bizonyult az is, hogy a két hitelintézet a belső ellenőrző és információs rendszer által generált jelzéseket késedelmesen, nem határidőben dolgozta fel.

Nincs rendszerszintű hiányosság

A tájékoztatás szerint emellett a bankoknál több esetben elmaradt az érintett ügyletekkel kapcsolatban a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzése is. Utóbbi is alapvető fontosságú kötelezettség, hiszen ezen adatok, dokumentumok hiányában az adott pénzügyi intézmény nem képes megfelelően megítélni a tranzakció, valamint az ügyfél pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási kockázatát.

Ezeken felül a vizsgálat az Erste Bank esetében a belső ellenőrző és információs rendszerének működtetésével kapcsolatban a riasztások kivizsgálásának kontrollja tekintetében is tapasztalt hiányosságot. A mintavételezés alapján feltárt jogsértéseket az Erste Bank és az MBH Bank esetében azok előfordulása alapján

az MNB nem értékelte rendszerszintű hiányosságként.

Az MNB a feltárt jogsértések előfordulása és a rendszerszintű jogsértések elmaradása miatt úgy ítéli meg, hogy a korábbi hasonló tárgyban 2021-ben zárult témavizsgálat eredményeihez képest a tranzit fizetési számlákkal kapcsolatos kockázatok kezelésében érdemi előrelépés történt.

A feltárt problémák miatt az MNB az ERSTE Bankra és az MBH Bankra 10-10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki, és kötelezte a feltárt hiányosságok kijavítására.

Súlyosbító körülményként értékelte a bankok piaci részesedését, a jogsértések súlyát, valamint a mulasztással előidézett kockázat magas fokát. A vizsgálat a CIB Bank Zrt. esetében jogsértést nem tárt fel, így az eljárást végzéssel megszüntette.