Fokozza a munkaerőhiányt a vendégmunkások számát szabályozó törvény

2024.02.23. 12:27
Az idegenrendészeti törvény bevezetése és az azzal járó két hónapos tilalom a munkavállalási engedélykérésekre tovább súlyosbította a munkaerőhiányt Magyarországon a szakértők szerint.

Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője a Világgazdaságnak elmondta, mivel januárban és februárban nem nyújtható be munkavállalási és tartózkodásiengedély-kérelem vendégmunkásokra, teljesen leállt a toborzás.

A szakértő elmondta, nagy a bizonytalanság a kölcsönzőcégekben a tavaly elfogadott új idegenrendészeti törvény óta – amely szerint csak annyi vendégmunkás jöhet az országba, amennyi betöltetlen állás van, illetve minden álláshelyet először magyar munkavállalóknak kell felajánlani.

Karácsony Zoltán arra számít, hogy az eddigi 27 minősített kölcsönzőből körülbelül 12-15 maradhat meg a jogszabályi szigorításokat követően.

Ráadásul nem csak arról van szó, hogy január 1. és február 29. között nem lehet tartózkodási engedélyre vonatkozó igényt benyújtani, a korábban benyújtott igények ügyintézése is szünetel, így legkorábban márciusban lehet elindítani az engedélyeztetési folyamatot. Tehát akik most érkeznek hazánkba, azok decemberig megkapták az engedélyeiket

– magyarázta a szakértő.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) főtitkára rámutatott, hogy a törvény, amíg nem jelennek meg a végrehajtási rendeletek, két hónapos átmeneti időszakot iktat be (január 1. és február 29. között), amire szerinte semmi szükség nem volt.

Ahol munkaerőigény van, azt valamiképp ki kell elégíteni, ugyanis nehéz azt mondani egy cégnek, hogy álljon két-három hónapot, amíg nem tudja behozni a vendégmunkásokat

– fogalmazott a Világgazdaságnak.

Rolek Ferenc úgy látja, az, hogy a magyar gazdaság fejlődő pályán van, hozzájárul a munkaerőigény folyamatos növekedéséhez. Emiatt a vendégmunkások alkalmazása „kivédhetetlen” a főtitkár szerint.

El kell döntenie a magyar társadalomnak, hogy azt akarja, hogy szűküljön a gazdaság, és zárjanak be vállalatok, vagy hogy növekedjünk tovább. Utóbbihoz azonban szükség van pótlólagos munkaerőre

– jelentette ki Rolek Ferenc.

Megálljt parancsolt a kormány a vendégmunkásoknak

A kormány 2024 elején 65 ezer főben maximalizálta a kiadható vendégmunkás-tartózkodási engedélyek és a foglalkoztatási célú tartózkodási engedélyek legmagasabb számát.

A jogszabályok értelmében külföldi munkaerő alkalmazására kizárólag akkor kerülhet sor, ha magyar munkaerővel már nem tölthetők be az üres álláshelyek.

A kormány a magyar munkaerő és a magyar munkahelyek megvédése érdekében továbbá létrehozott egy negatív listát, amely meghatározza mindazon munkaköröket, amelyek esetében vendégmunkás-tartózkodási engedély nem adható ki.

A harmadik országbeli állampolgárok beutazására, valamint tartózkodására vonatkozó új szabályokról itt írtunk részletesen.