Megjelent a stasztika: Ausztriához képest kevesebbet, a görögöknél többet pihen a magyar munkavállaló

2024.02.25. 11:05
A húsz nap minimális fizetett szabadsággal Magyarország az uniós átlagot hozza, nyolc tagállamban ennél többet adnak. A 11 munkaszüneti napunkkal szintén a középmezőnyben vagyunk. Mutatjuk, melyik európai országokban pihennek a legtöbbet.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) jelentéséből kiderült, hogy az európai országokban évente minimálisan átlag 20 nap fizetett szabadság jár a munkavállalónak, és 11 munkaszüneti nap számít középértéknek, ami a magyarországi adatokkal megegyezik. Az Európai Unió tagállamainál 21,2 nap az éves szabadság, és 11,7 nap a munkaszüneti napok átlaga. 

A betegszabadságot, a heti pihenőidőt, a szülési szabadságot, a hosszú szolgálati szabadságot, a szülői szabadságot és – a legtöbb országban – a munkaszüneti napokat a fizetett éves szabadságtól elkülönítve számítják ki.

A legtöbb fizetett pihenőnap Európában

A lista élén Málta és Ausztria van a kötelezően kiadott éves minimum 38 nappal, majd a spanyolok és franciák jönnek a sorban 36 nappal, hat országban legkevesebb 35 napot pihennek (Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Szlovákia, Svédország).

Ha a többi szomszédunkat nézzük, minimálisan 20 nap fizetett szabadság és 13 munkaszüneti nap jár az alkalmazottaknak Romániában, Horvátországban és Szlovéniában is.

Az összesítés szerint a görögök járnak a legrosszabban az éves minimum 26 pihenőnappal, majd a törökök és a britek a 28 szabadnappal. Öt európai ország pályakezdői dolgoznak többet a magyaroknál, Svájc, Hollandia, Németország, Írország két nappal kevesebbet, 29 napot, míg Belgium 30 napot ad ki évente, hozzánk képest a különbséget az állami ünnepek száma adja.

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) szerint a munkából való szabadság nemcsak javítja mentális és fizikai egészségét, hanem segít a termelékenység és a teljesítmény növelésében is, amikor visszatér a dolgozó – írja az Euronews.

Anyagi nehézségek a nyaralás útjában

Az OECD azt is megvizsgálta, hogy mely európai országokban legmagasabb azoknak az aránya, akik anyagi okok miatt nem engedhetnek meg maguknak egy egyhetes üdülést. Az EU-tagországok közül Romániában volt a legmagasabb az ilyen helyzetben lévők aránya, ahol a nagy többség (63 százalék) nem engedheti meg magának az egyhetes utazást.

Ez az arány négy országban haladta meg a 40 százalékot: Görögországban (49 százalék), Bulgáriában (44 százalék), Horvátországban (42 százalék) és Magyarországon (41 százalék). Az összesítés szerint Svédországban vannak a legkevesebben ilyen helyzetben, a lakosság mindössze 10 százaléka nem engedhet meg magának egy egyhetes nyaralást, a finnek 12 százaléka, a hollandok és a dánok 13 százaléka van ilyen helyzetben. 

Franciaországban a munkavállalók 25 százaléka, az Egyesült Királyságban 24 százalék, Németországban 22 százalék nem tud elutazni egy teljes hétre anyagi nehézségek miatt.