Nem minden boltos tudja tájékoztatni a vásárlókat, ha kisebb lett egy termék

2024.02.27. 09:22
Péntektől piros felkiáltójellel kell figyelmeztetni, ha változik egy termék kiszerelése, azonban a feliratok még nyomdában vannak, annyira friss a cédulákat szabályozó rendelet. A kormány a vásárlók megtévesztése ellen küzd a termékenként akár egymillió forintos büntetéssel.

A termékek egy része kisebb lett a boltok polcain: van szörp, amelyik hígabb, és van szappan, amelyik vékonyabb lett Magyarországon és mindenhol, ahol megugrott az infláció. A boltok többségének egy plakátot kell kifüggesztenie a bejárathoz, ott, ahol legalább egymilliárdos forgalmat bonyolítottak tavaly. A vásárlóknak piros felkiáltójelet kell keresniük a polcokon március 1-jétől, péntektől, „Vigyázzon! A termék kisebb lett.” feliratú matricát kell rakni minden termék mellé, amelyik kisebb lett. Múlt csütörtökön jelent meg az erről szóló rendelet – tájékoztatott az RTL Híradó

A Nemzeti Kereskedelmi Szövetség szerint túl későn ahhoz, hogy mindenki eleget tudjon tenni neki. Neubauer Katalin, a szervezet főtitkára szerint figyelembe kell venni az átfutási időket a nyomdáknál, vagyis, hogy nem mindenhova ér oda időben a szükséges címke.

A gyártók azt mondják, azért zsugorodott egy-egy termék, mert ha az árát emelik tovább, akkor egyre kevesebben engedhetik meg, hogy egyáltalán vásároljanak belőle.

A kormány kisebb inflációt remél és a vásárlók megtévesztése ellen küzd az intézkedéssel, és ha a gyártók vagy kereskedők nem tesznek eleget az új tájékoztatási kötelezettségeiknek, akkor egymillió forintos bírságra számíthatnak termékenként.