A kormány még semmit nem tett a műhús ellen, pedig megígérte

2024.02.28. 18:49
A kormány, azon belül Nagy István agrárminiszter eddig csak szavak szintjén lépett fel a műhús forgalmazása ellen, azonban ebben semmilyen konkrét lépés nem történt.

Bár az Európai Unióban nincs engedélyezve a laboratóriumi műhús forgalmazása, a magyar kormány – biztos, ami biztos alapon – betiltaná – írja az Átlátszó. Legalábbis Nagy István agrárminiszter már korábban felhívta erre a figyelmet, sőt a témát a miniszterelnök is felvetette az évértékelőjében. A lap az alábbi megállításokra jutott:

  • A laboratóriumi vagy tenyésztett hús jelenleg a világon csak Szingapúrban, Izraelben és az Egyesült Államokban hozható forgalomba, de egyelőre csak néhány luxusétteremben lehet fogyasztani, csillagászati áron.
  • Az Európai Unióban nem engedélyezett ilyen élelmiszerek forgalmazása.
  • A lépésnek nem sok valódi értelme van, hiszen ha az EU a műhús engedélyezése mellett döntene, akkor értelemszerűen minden országban kötelező lenne engedélyezni, amíg viszont nem engedélyezi, addig egyetlen országban sem lehet értékesíteni.
  • Majd idézik az Indexen decemberben megjelent miniszteri interjút, amelyben először közölte a tárcavezető, hogy a kormány komplex javaslatot készül benyújtani „a vidéki életmód védelmében”. Nagy István akkor azt mondta, „ha mindezt bevezetjük, engedélyezzük és elterjed, azzal a hagyományainkat és a kultúránkat bontjuk fel, ami aztán olyan gyökértelenséghez vezet, aminek beláthatatlan következményei lehetnek.”
  • Ugyanakkor eddig se jogszabálytervezet nem készült, se társadalmi egyeztetésen nem járt a műhús szabályozásával kapcsolatos témakör. Raskó György agrárközgazdász, nagybirtokos, egykori államtitkár és volt MDF-es parlamenti képviselő szerint nem létezik ilyen jogszabálytervezet, bejelentésnél több nem történt.
  • A laboratóriumi műhús kérdése világszerte megosztó, komoly környezeti, etikai és egészségügyi aggályokat vet fel, nálunk eközben a vidéki hagyományok őrzéséről és brüsszelezésről szól a hivatalos kommunikáció – írta a lap.