Ez már tényleg biztos: tartós és széles körű a dezinfláció

2024.02.29. 08:56
Idén januárban az ipari termelői árak átlagosan 6,8 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 7,6, az exportértékesítéséi 6,3 százalékkal csökkentek. Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,1 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak 1 százalékkal növekedtek, így az ipari termelői árak összességében 0,3 százalékkal emelkedtek – összegezte az adatokat a Központi Statisztikai Hivatal.

Januárban a tavalyi évhez képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 7,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 60 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,8, a 38,6 százalékos súlyú energiaiparban 16,6 százalékos volt a csökkenés.

Az élelmiszeripar értékesítési árai 6,2 százalékkal mérséklődtek. 

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 11,4 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 4,5 százalékkal nőttek, a fogyasztási cikkeket gyártókban 0,9 százalékkal mérséklődtek az árak.

Tartós dezinflációnak a jele

Az ipari exportértékesítési árak 6,3 százalékkal csökkentek, ezen belül a 82,9 százlékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,7, a 16,7 százalékos súlyú energiaiparban 36,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

Az ipari termelői árak a tavalyi év decemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkentek, 2023-ban pedig átlagosan 7,8 százalékkal emelkedtek. 2023 decemberében az ipari termelői árak átlagosan 7,2 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbihoz képest.

Az ipari termelői árak még 2022-ben tetőztek, részben ennek következtében alakult ki a tavalyi rekord magas inflációs közeg. A januári adatok megerősítik: Magyarországon jelenleg tartós dezinfláció figyelhető meg.