Orbán Viktor is beszállt Matolcsy Györgyék vitájába

2024.02.29. 18:14
Korábban az Index is beszámolt arról, hogy egy komoly kritikát fogalmazott meg Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, aki szerint Nagy Márton támadja a jegybankot. Kijelentésére nem maradtak el a reakciók, Varga Mihály mellett Nagy Márton is beszállt a vitába, de Orbán Viktor is elmondta véleményét.

Rosszul esik Matolcsy Györgynek, hogy szerinte a volt MNB-alelnök irányítja a mostani támadásokat a jegybank ellen. És ezen a ponton a beszámoló szerint – talán eddig először – nevesítette: Nagy Márton támadja a jegybankot. Kijelentette: a regnáló nemzetgazdasági minisztert korábban el kellett távolítani a jegybankból, mert Matolcsy György szerint a jegybank érdekei ellen tevékenykedett.

A jegybankelnök csütörtöki szavai, amelyek a jegybank függetlenségére utaltak, annak szóltak, hogy szerdán az MNB egy közleményben kiemelte: „üdvözli az Európai Központi Bank (EKB) véleményét, amely szerint a jegybanktörvény Pénzügyminisztérium által kezdeményezett módosítása nem eredményezheti a jegybanki függetlenség csorbulását.”

A közelmúltban a Pénzügyminisztérium (PM) felvetette a JEGYBANKI IGAZGATÓSÁG FELADATKÖRÉNEK MÓDOSÍTÁSÁT, ILLETVE A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG HATÁSKÖRÉNEK KITERJESZTÉSE CÉLJÁBÓL A JEGYBANKTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁT.

A változás lényegében azt jelentené, hogy a kormány és az Országgyűlés által delegált MNB-felügyelőbizottság ellenőrizhetné a jegybank közvetlen tulajdonában álló cégeket és alapítványokat. (Ezenkívül van egy szakmai kérdés is, ami az államadósság finanszírozásáról szól.)

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter azonnal reagált is a kijelentésre, mint mondta: „2013 és 2020 között Matolcsy György volt, most már más a főnököm. Hála Istennek!” A miniszter kiemelte: „2024 a gazdasági növekedés helyreállításának az éve, amelyben kulcsfontosságú a fogyasztás visszapattanásának, a belgazdasági szektor termelésének és beruházási aktivitásának a növelése.” A jegybankelnöknek címezve azt is közölte: „a megjelent bírálatokban a ciklikus, rövid távú elemeket összekeverik a hosszú távú, fundamentális elemekkel”. A pénzügyminiszter egy nyilatkozatban reagált. Mint írta, a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét.

A vitába Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt, és kijelentette: 

a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: az MNB felügyelőbizottságának hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást a kormány még nem tárgyalta.