Rekordbevételt jelentett a magyar gyógyszergyártó óriás Bogsch Erik utolsó munkanapján

DSC9213
2024.02.29. 08:36
Mind a négy üzletágunk két számjegyű volumetrikus növekedést ért el 2023-ban, ami rekordárbevételt eredményezett – így összegezte a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a tavalyi évben elért eredményeiket. A társaság gyógyszergyártási árbevétele 747 milliárd forintot ért el, ami éves szinten 14 százalékos növekedést jelent.

A Richter Gedeon Nyrt. csütörtökön ismertette a negyedik negyedévi és egyben a teljes tavalyi évre vonatkozó eredményeit. Ez a nap volt az igazgatóság elnökének, Bogsch Eriknek az utolsó munkanapja. A főbb számaik így foglalhatóak össze:

  • a teljes árbevétel (beleértve az első 5 hónapos romániai nagy- és kiskereskedelmi árbevételt is) 805 milliárd forint (2,11 milliárd euró) volt.
  • A gyógyszergyártási bevételek 747 milliárd forintot (1,96 milliárd euró) tettek ki, ami 14 százalékos növekedést jelent éves szinten.
  • Az árfolyamhatásoktól megtisztított árbevétel nagyjából 22 százalékkal nőtt éves szinten, jelentősen meghaladva az eredeti előrejelzést.

Mind a négy üzletág két számjegyű volumen/mix növekedéssel járult hozzá a növekedéshez, amelyhez nélkülözhetetlen volt a termelési, értékesítési és K+F-területek támogatása. Az üzletági bontásban az alábbi kép bontakozódik ki:

  • A CNS (neuropszichiátria) üzletág a tavalyi évben is kiemelkedő teljesítményt nyújtott, az Abbvie Vraylar 35 százalékos növekedést mutató értékesítésének köszönhetően. A Richter saját cariprazine-értékesítési teljesítménye is erőteljes volt, mivel saját hálózata 40 százalékkal növelte a bevételeket.
  • A Nőgyógyászati üzletág ismét jelentős, több mint 20 százalékos növekedést ért el.
  • A General Medicines üzletág tavaly megbízhatóan működtette az értékláncot.
  • A Biotechnológia üzletág bevételeiben mind a Terrosa értékesítési volumenek, mind a CDMO-tevékenységek új csúcsra értek a tavalyi évben.

A növekvő üzleti aktivitás támogatása érdekében a termelés jelentős mértékben, 304,5 millió egységnyi csomagolt dobozra emelkedett,

amely 17,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A jelentős termelékenységjavulás az ügyfeleinknek időben történő szállítás tartósan magas szintjével párosult.

A vállalat emlékeztetett arra, hogy a K+F-pipeline-ban további előrelépés történt tavaly, és jelenleg 4 CNS-vegyületünk van fázis-I klinikai vizsgálati szakaszban (ebből kettő a negyedik negyedévben került be) és 1 fázis-II vizsgálati szakaszban, miközben mind a Nőgyógyászati, mind a General Medicines termékfejlesztési portfóliónk jelentősen bővült.

A bruttó fedezet (gyógyszergyártási szegmens) 15 százalékkal 514 milliárd forintra nőtt.

A bruttó fedezeti hányad pedig 0,6 százalékponttal 68,8 százalékra javult, annak ellenére, hogy a kedvezőtlen devizaárfolyamok a volumennövekedésből adódó emelkedés ellen hatottak.  

A tisztított EBIT 235 milliárd forint volt, míg a tisztított EBIT elérte a 236 milliárd forintot, ami 15 százalékos növekedést jelent, felülmúlva a legutóbbi előrejelzést. A devizaárfolyamok kiszűrésével a tisztított EBIT növekedése 29 százalék lenne, ami kiemelkedő teljesítmény. A tisztított EBIT növekedéséért a CNS üzletág volt felelős, mivel a Vraylar értékesítésének ugrásszerű növekedése magasabb jogdíjbevételt jelentett a Richter számára. A Nőgyógyászati és a General Medicines üzletágak tisztított EBIT-je enyhén csökkent, mivel a kedvezőtlen devizaárfolyamok és a hatékonyságjavító projektek költségei átmenetileg befolyásolták a nyereségességet. 

A riportált EBIT mintegy 28 milliárd forintos gyógyszeripari különadó-fizetést, valamint néhány kisebb egyszeri tételt tartalmazott, és 189 milliárd forintot tett ki. 

Az adózott eredmény 159 milliárd forint volt 2023-ban, 6 százalékkal alacsonyabb a tavalyi évhez képest, mivel a jelentős devizaárfolyam-veszteségek megterhelték az eredménykimutatást, és ellensúlyozták a jövedelmezőség növekedését.

A szabad cash flow 2023-ban 87 milliárd forintot tett ki, ami éves szinten jelentősen csökkent a gyógyszeripari különadó-fizetés időzítése, a realizált devizaárfolyam-veszteségek magas összege és a nettó működőtőke növekedése miatt, mely a növekvő üzleti aktivitásból kifolyólag következett be.

A tavalyi évben pénzügyileg sikeres évet zártunk, hiszen eredeti céljainkat sikerült túlteljesítenünk, bizonyos esetekben igen jelentős mértékben. A gyógyszergyártás árbevétele megközelítette a 2 milliárd euró értéket, és a tisztított üzemi eredményünk a rendkívül kedvezőtlen árfolyamkörnyezet ellenére 616 millió euróra javult. Mind a négy üzletágunk két számjegyű volumetrikus növekedést ért el 2023-ban, ami rekordárbevételt eredményezett. Emellett az üzletfejlesztést támogató tranzakcióink tovább erősítették a nőgyógyászati és biotechnológiai üzletágainkat

– összegezte Orbán Gábor vezérigazgató az eredményeket.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb közép-kelet-európai gyógyszeripari vállalat, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában, valamint Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki. A 2023 év végén a 4,3 milliárd euró tőzsdei értékkel bíró vállalat ugyanebben az évben mintegy 2,1 milliárd euró konszolidált árbevételt ért el.

(Borítókép: Bogsch Erik. Fotó: Kaszás Tamás / Index)