Most jól lehet spórolni a fűtéssel, ráadásul a távfűtéses épületek egyenként szabályozhatók

2024.03.01. 06:15
Budapesten már 240 ezer távfűtéses lakásból 210 ezerben működnek olyan szelepek, amelyekkel vagy automatikusan, vagy manuálisan szabályozni lehet a hőmérsékletet.

A hirtelen tavasznak köszönhetően a megfelelő fűtési rendszerrel felszerelt háztartások most jelentősen csökkenteni tudják a költségeiket. A fővárosi távfűtés rugalmasságának köszönhetően és a megfelelő beállításokkal a legtöbb budapesti társasházban az év minden időszakában megfelelő hőmérséklet érhető el – az InfoRádió utánajárt, hogy a budapesti távfűtéses lakásokban hogyan lehet a legegyszerűbben alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásához. 

Ez a rendszer teljesen rugalmas, ha jól van beállítva, akkor nem szükséges beavatkozni, hiszen minden hőközpontban digitális szabályozó van, amely a külső hőmérséklet függvényében állítja be az épület számára a megfelelő vízhőmérsékletet. Elvileg ilyenkor nem lehetne sem túl-, sem alulfűtöttség, ami nem jelenti azt, hogy egyes lakásokban esetleg ez nem fordulhat elő

− mondta.

Ezenkívül a termosztatikus radiátorszelepek is segítenek a megfelelő hőmérséklet elérésében. Amennyiben pedig az épületben mégsem megfelelő a hőmérséklet, a közös képviselő módosíthat a megrendelt hőfokon, ugyanis az ingatlanok nagy részében a főszolgáltató épületenként szabályozza a hőt.

Budapest 240 ezer távfűtéses lakásából 210 ezerben automatikusan vagy manuálisan szabályozható szelepek segítségével a hőmérséklet.

Országosan azonban még több mint százezer lakásból hiányzik ez a lehetőség. Rendre az 1970-es évek közepén-végén vagy az 1980-as évek legelején épült panellakások ilyenek.