Szagmentes újrahasznosított műanyagokat fejleszt a Mol

2024.03.02. 06:21
Visszadolgozott hulladékot tartalmazó műanyagtermékek kifejlesztését tűzte ki célul a MOL. A megújult alapanyagból többek között műszerfalat vagy szellőzőberendezést gyárthatnak.

Újrahasznosított műanyagból készülő, elsősorban az autóiparban hasznosítható termékek receptúráinak kifejlesztésébe kezdett a Mol, a 177,7 millió forintos projekt a GINOP Plusz program keretében 91,1 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert el – tájékoztatta a vállalat az MTI-t.

A közlemény szerint az autóiparban a műanyagok illóanyag-tartalma és a termékek szagtulajdonságai nagyon érzékeny paraméterek, amelyek szigorúan szabályozottak.

A Mol a Tiszaújvárosban megvalósuló fejlesztés során vizsgálja egyebek mellett a natúr műanyag gyártási technológiáit, a technológiai paraméterek módosítását, a felhasznált komponensek, adalékanyagok összetételének finomhangolását, illetve a gyártást követő, az illóanyag csökkentésére alkalmas technológiák hatását.

A CÉL ÚJ, ALACSONY EMISSZIÓJÚ ÉS SZAGÚ NATÚR, KEVERÉKBŐL KÉSZÍTETT, VALAMINT VISSZADOLGOZOTT HULLADÉKOT TARTALMAZÓ MŰANYAGTERMÉKEK KIFEJLESZTÉSE.

Az alapanyagból a többi között autókba műszerfal vagy szellőzőberendezés készülhet – ismertették.

A kutatás-fejlesztési projekt jól illeszkedik a Mol stratégiai terveihez, mivel egyik célja az újrahasznosított műanyagtermékek illóanyag-kibocsátásának csökkentése és „szagtulajdonságainak javítása”, így előmozdítva a körforgásos gazdaság megvalósulását.

Amennyiben a termékek fejlesztése sikeres lesz, a Mol európai szinten is jelentős piaci előnyre tehet szert, az ágazatvezető vállalatok termékeivel sikeresen felveheti a versenyt – közölték.