A kormány módosítja egy kulcsfontosságú iparág adózását

2024.03.05. 12:49
A kormány jelentősen, 2,5-szeresére emeli a kis biztosítókat segítő adókedvezmény-értékhatárt, így a legkisebb biztosítók nagyobb adókedvezményben részesülhetnek. A kormány a pénzintézetek járványügyi különadójának visszatérítését egy évvel, azaz 2026-ig meghosszabbítja, emellett az alkalmazását az idei évben nem teszi lehetővé – tájékoztatott erről a Pénzügyminisztérium.

Nyolcmilliárd forintról húszmilliárd forintra emelkedik a casco, illetve a vagyon- és balesetbiztosítási szolgáltatást nyújtó biztosítók által alkalmazható kedvezményes adómértékek értékhatára.

A Pénzügyminisztérium szerint az új rendelkezés a legkisebb biztosítók számára kedvező, arányosabb közteherviselést tesz lehetővé. A módosítás érinti a pénzintézeti különadó szabályozását is.

A tárca tájékoztatása szerint a hitelintézetek által korábbiakban megfizetett járványügyi különadó miatt öt adóévben lehet csökkenteni a befizetendő bankadó összegét.

„A most megjelent rendelet alapján – tekintettel az elhúzódó háború káros hatásaira – az adóvisszatartás útján érvényesíthető csökkentést a 2024. adóévre nem lehet alkalmazni” – összegezték.

Végezetül annak érdekében, hogy az intézkedés ne jelentsen tehernövekedést, az adó-visszatérítést a kormány egy évvel meghosszabbítja, így a 2021–2025-ös adóévek helyett a 2021–2023-as és 2025–2026-os években lesz elérhető.