Baljós felhők gyülekeznek a forint felett, csaknem egy éve nem láttunk ilyet

forint grafika3
2024.03.05. 18:26
Vészesen közelít a 400 forintos euró. A lendület könnyen elviheti a jegyzést erre a szintre – jelezte lapunknak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője.

Múlt kedd délután a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 100 bázispontos kamatvágást hajtott végre, mely megfelelt ugyan a konszenzusnak, de jelentős számban voltak 75 bázispontos vágásról szóló várakozások is a piacon. A befektetők egy része tehát 75 bázispontos kamatvágást várt februárban, így az ő szemükben a 100 bázispontos kamatcsökkentés részben a várakozások módosítását eredményezte, ami hozzájárult a forint gyengüléséhez – magyarázta lapunknak Kuti Ákos, az MBH Elemzési Centrum vezetője. A bejelentést követően a forint azonnal áttörte a 390-es szintet, azóta pedig már a 396-os felett is járt.

A jegybank 100 bázispontos kamatvágása tehát elindította a forint gyengülését, a piaci szereplők ugyanis elkezdték árazni a gyorsabb ütemű kamatcsökkentéseket – jelezte lapunknak Varga Zoltán. Az Indexnek adott interjúban Virág Barnabás, a jegybank alelnöke is jelezte, hogy átmenetileg felgyorsíthatják a kamatcsökkentéseket.

Jön a 400 forintos euró?

Az egyéves mélypont tavaly március közepén, 402,44-nél került kijelölésre, tehát ettől a szinttől még viszonylag messze vagyunk, ugyanakkor az idő múlásával, március második felében már a jelenlegi szint is egyéves mélypontnak felelne meg, mivel azóta nem járt ezeken a szinteken az árfolyam.

A lendület könnyen elviheti a jegyzést a 400-as szinthez, ehhez nem is feltétlenül lenne szükség további érkező hírekre, adatokra

– világított rá a szakértő megjegyezve, hogy még számos befektető zárhatja a forint erősödésére spekuláló pozícióját, miután az árfolyam kilépett a korábbi kereskedési sávjából, bár az elmúlt napokban már biztosan történtek ilyen zárások.

Rövid távon is van rá esély, hogy a 400-as szint fölé kerüljön az árfolyam, azonban a jelenlegi fundamentumok még nem teszik indokolttá, hogy tartósan ott is ragadjon

– véli az elemző, aki szerint az is egy könnyen elképzelhető forgatókönyv, hogy a jelenlegi szintekről kisebb korrekció indul a 390–391-es szint közelébe, majd onnan újabb forintgyengülési hullám a 400–405-ös tartomány felé, melyet ismét negatív korrekció követhet. Az árfolyam alakulásában tehát meghatározó a jegybank kamatpolitikája. A következő kamatdöntő ülést március 26-án tartja az MNB.

(Borítókép: Németh Emília / Index)