Mindent megváltoztatott a lakáspiacon a milliókat érintő kormányzati döntés

ZS 3636
2024.03.05. 13:13
A csok tavalyi búcsúja éles különbségeket hozott a lakáspiacon – összegezte az ingatlan.com. A csokos szerződéseknél a tavalyi év utolsó negyedévében jelentős felfutás volt látható, ami megágyazott az idei év lendületének is.

A szakportál beszámolója szerint tavaly januártól szeptemberéig a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan 48 százalékkal kevesebb szerződést kötöttek az előző év azonos időszakához képest.

Az utolsó negyedévben létrejött 5,5 ezer lakásvásárlást támogató szerződés viszont éves összevetésben 12 százalékos többletet produkált. A használt lakásvásárlásokra szóló támogatásoknál 17 százalékos volt a növekedés.

Kiemelték: a csok tavalyi kivezetése miatt tapasztalt kapuzárási pánik jelentős lendületet adott az idei év elején is a lakáspiacnak.

A tavalyi év utolsó három hónapjában kötött lakásvásárlást támogató szerződések dinamikája gyökeres változást hozott az előző év korábbi időszakához képest. Az elemzésből az is kiderült, hogy idén hol milyen típusú ingatlanok iránt érdeklődnek a lakásvásárlók.

A használt lakásokra figyelt mindenki

A lakásvásárlást támogató csokos szerződéskötések száma tavaly január és szeptember vége között a lakáspiac gyengélkedésével párhuzamosan közel 50 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az utolsó negyedévben megkötött szerződések száma viszont a várakozásoknak megfelelően meghaladta az 5500 darabot, ami 12 százalékos bővülést jelent éves összevetésben.

A csok kivezetése miatti kapuzárási pánik 2024. év eleji lendületéhez is hozzájárult. A továbbköltöző tavaly év végi lakáseladók által generált kereslet ugyanis az idei év forgalmában jelenik meg

– összegezte az adatokat Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, majd hozzátette: az év végi csokboom elsősorban a használt lakásokra kötött szerződéseknek köszönhető, mivel azoknak a száma 2023 utolsó negyedévében 17 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Idén jelentősen csökkentek a hitelkamatok is, ami a CSOK Plusz indulásával együtt egyre jobb helyzetbe hozta a lakásvásárlókat.

„Mivel az elmúlt másfél évben 60-80 ezer vevő halaszthatta el az ingatlanvásárlását, ezért a javuló körülményeknek köszönhetően egyre többen térnek vissza a lakáspiacra. Ezek a tényezők mind-mind hozzájárultak a 2024-es repülőrajthoz, amit éves összevetésben 15-20 százalékos keresletnövekedés jellemez” – húzta alá Balogh László.

Budapesten teljesen más a trend

Az elemzés bemutatta, hogy 2024 első két hónapjában hol mit kerestek a lakásvásárlók. A használt lakóingatlanok iránti érdeklődések száma 20 százalékkal nőtt az ingatlanhirdetési portálon.

A lakások esetében 23 százalékos volt a bővülés, a családi házaknál pedig 16 százalékos. A fővárosban az eladó lakások iránti kereslet 17 százalékos erősödését meghaladó mértékben, 24 százalékkal nőtt a házak iránti érdeklődés.

Ugyanakkor a megyei jogú városokban pont fordított a helyzet, az eladó házaknál 15 százalékos keresletnövekedés következett be, míg a lakások 37 százalékos növekedést könyvelhettek el.

A kisebb városokban a házakra irányuló kereslet 16 százalékos bővülésével párhuzamosan a lakásoknál 29 százalékos növekedés látható. Az ingatlan.com szakértője az adatokat értékelve elmondta,

amíg a fővárosi családi házak kereslete főleg a külső kerületekben új lendületet kapott, addig a többi településtípuson inkább a társasházi lakások iránti érdeklődések száma növekedett nagyobb mértékben.

A szakértő szerint a társasházi lakások a kisebb alapterületük miatt olcsóbban megvásárolhatók, ami korrekt módon szemlélteti a lakáspiac jelenlegi állapotát. A kedvezőbb piaci körülmények ellenére a vevők számára ugyanis még a megfizethetőség az egyik legmeghatározóbb szempont az ingatlankeresésnél.

(Borítókép: Szollár Zsófi / Index)