Kína bemutatta az idei gazdasági várakozásokat

2024.03.05. 11:43
Kína ambiciózus, „körülbelül 5 százalékos” gazdasági növekedési célt tűzött ki 2024-re, egyben ígéretet tettek arra, hogy a kihívásokra reagálva átalakítják a gazdaság szerkezetét.

Kína ambiciózus, 5 százalék körüli gazdasági növekedési célt tűzött ki 2024-re, miközben vezetői a gazdasági modell átalakítására tettek ígéretet a fejlődés előtt álló jelentős kihívások miatt.

A makrogazdasági prognózist Li Csiang kínai miniszterelnök jelentette be kedden, az Országos Népi Kongresszus (NPC), az ország törvényhozó testületének éves ülésének megnyitóján.

A növekedési modell átalakítását, a strukturális kiigazításokat, a minőség javítását és a teljesítmény fokozását kell előmozdítanunk

– fogalmazott.

Peking igyekszik növelni a kínai gazdaságba vetett bizalmat, azonban az ingatlanszektor számos kihívással, deflációs nyomással, a külföldi tőke elvándorlásával, megtépázott tőzsdével és rekordalacsony születési rátával küzd az ország a CNN szerint. 

A politikai központban, ahol a gazdasági eseményre kerül sor, szigorú biztonsági intézkedések voltak érvényben.

Kína bemutatta 2024-re vonatkozó éves katonai költségvetését is, amely a külön kiadott jelentés szerint 7,2 százalékkal 230,6 milliárd dollárra nő.

A védelmi költségvetés növekedési üteme megegyezik a tavalyival.

A bruttó hazai termék (GDP) előirányzata és a katonai kiadások a legjobban figyelt adatok közé tartoznak. A befektetők azonban, úgy tűnik, csalódottak a nagyobb ösztönző intézkedések hiánya miatt. Ám a Macquarie Group vezető közgazdásza szerint az 5 százalék körüli cél ambiciózus, de elérhető. A miniszterelnök elismerte, hogy a növekedési célok elérése „nem lesz könnyű”.