Egyre több vendégmunkás kell az építőiparba, túl sokan mennek nyugdíjba

2024.03.05. 18:03
Nagyságrendileg 20 ezer új építésű lakóingatlan áll kivitelezés alatt, amiből a mostani szerződésekből kiindulva az idén megközelítőleg 15 ezer készülhet el, ezzel párhuzamosan 180 ezer lakást újíthatnak fel – közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége kedden.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke leszögezte, mindkét szegmens elmarad a várakozásoktól. Míg előbbinél 35 ezer új lakás építését tartanák optimálisnak, utóbbinál a korábbi években az ágazat több mint 200 ezer lakás felújítását is el tudta végezni. Ezért a szakszövetség szerint a lakásépítés területén fontos a Magyar Nemzeti Bank zöldotthon-teremtési programjának újraindítása, amely a magasabb inflációs környezetben is kedvező kamatozású hitellel segíti a lakásépítést.

A lakásfelújítást az ÉVOSZ által is szorgalmazott – egyebek mellett kamattámogatott hitelt is tartalmazó – Otthonfelújítási Program elindítása erősítheti fel. Majd közölték, idén kevesebb állami és önkormányzati megrendelésre lehet számítani, ez azonban a magánszektornak jó hír, hiszen több lesz az elérhető szabad kapacitás.

A magas hitelkamatok is mérséklik az ágazat teljesítményét

Közleményük szerint ezáltal a korábbi évek trendjével ellentétben 2024 elejétől kínálati piac jellemzi az építésgazdasági értéklánc egészét. Mindez azt jelzi, hogy a szabad kapacitások meghaladják a fizetőképes keresletet. A szervezet szerint az idei év legnagyobb kihívása az építésgazdasági értéklánc szereplői számára a hatékonyság javítása lesz.

Ennek első eleme a működésben és a projektek megvalósításában is a költségcsökkentés, a képzés, a munkaerő kiváltásának módozatai. Tájékoztatásukban arra is kitértek, hogy a cégek véleményét és a 23,5 százalékkal alacsonyabb rendelésállományt figyelembe véve idén az építőipar a termelés csökkenésére számít.

A magas hitelkamatok, a képzett munkaerő hiánya és az alapanyagok áremelkedése is mérsékli az ágazat teljesítményét.

Az ÉVOSZ az építőanyagok árainál az év első felében stagnálást, a második felétől pedig enyhe árnövekedést vár. Azoknál az építőipari anyagoknál lehet számottevőbb áremelkedés, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználásra és import alapanyagokra van szükség, ez utóbbinál az euro/forint árfolyamváltozás is befolyásoló tényező.

Az ÉVOSZ figyelmeztetett: 2022–2024 között a szakmából várhatóan nyugdíjba vonulók száma mintegy 20 ezerrel haladja meg az építőipari munkaerőpiacra belépőkét.

Ezért bővülhet a külföldi vendégmunkások száma, ahol állápontjuk szerint a hangsúlyt a szakképzett munkaerőre kell helyezni, akikért már a nemzetközi munkaerőpiacon kell versenyezni.

Mindezek mellett az idén várható erősebb piaci versenybe Unión kívüli székhelyű vállalkozások is bekapcsolódnak. A verseny tisztasága a mostaninál nagyobb piaci ellenőrzést igényel – olvasható az MTI által összegzett ÉVOSZ-közleményben.