Evakuálták a Tesla gyárát Németországban

GettyImages-2051994524
2024.03.05. 10:58
Tűz keletkezett kedden az amerikai Tesla autógyár németországi üzemének közelében, aminek következtében a környéken megszűnt az áramszolgáltatás – közölték a német hatóságok kedden.

A Tesla Berlin melletti gyára elleni tiltakozások erőszakba torkolltak, amikor kedd hajnali öt óra körül egy nagy robbanást lehetett hallani egy, az üzemhez közeli transzformátorállomásnál, és a steinfurti létesítmény lángba is borult – szúrta ki a Világgazdaság.

A CNBC pedig azt írja, hogy a Tesla Berlin külterületén lévő üzem a jelentések szerint kedden kénytelen volt leállítani a termelést, miután egy elektromos alállomás feltehetően gyújtogatás miatt kigyulladt.

A cég szóvivője a dpa német hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az áramkimaradás miatt az elektromos meghajtású autókat gyártó cég Berlinhez közeli üzemében le kellett állítani a termelést. A rendőrség szerint a tűz nem terjedt át az autógyárra.

Környezetvédelmi aktivista okozhatta a tüzet

Az amerikai vállalat szeretné bővíteni az évente félmillió autót legyártó németországi üzemét, de a terv egyelőre akadályba ütközött, mert a helyi lakosok leszavazták a bővítéshez szükséges – elsősorban a fák kivágására vonatkozó – indítványt. 

A Tesla gruenheidei üzemének bővítési tervei heves ellenállásba ütköznek. A tüzet feltehetően egy környezetvédelmi aktivista okozhatta.

A Tesla a duplájára, évi egymillió autóra tervezi növelni az üzem kapacitását, és célja az is, hogy elérje az évi 100 gigawattóra akkumulátortermelést, amivel uralhatná az európai piacot – így összegezte az MTI.

(Borítókép: A tűzoltóság és az üzemi tűzoltóság járművei parkolnak a Tesla-autógyár területén, ahol leállt a termelés 2024. március 5-én. Fotó: Sebastian Gollnow / picture alliance / Getty Images)