A nemek közötti globális szakadék sokkal nagyobb, mint eddig gondolták

2024.03.06. 20:50
A Világbank új jelentése szerint a világ egyetlen országában sem biztosítanak a nőknek ugyanolyan lehetőségeket a munka világában, mint a férfiaknak, és a nemek közötti globális szakadék sokkal nagyobb, mint korábban gondolták. Pedig ennek megszüntetése több mint 20 százalékkal növelhetné a GDP-t világszerte.

The Guardian beszámolója szerint a Világbank most először vizsgálta a gyermekgondozással és a biztonsággal kapcsolatos intézkedések hatását a nők munkaerő-piaci részvételére 190 országban. Kiderült, hogy e két tényező jelentősen befolyásolhatja a nők munkaképességét. 

Kimutatták: a világ egyetlen országában, még a leggazdagabbakban sem biztosítanak a nőknek ugyanolyan lehetőségeket a munka világában, mint a férfiaknak, és a nemek közötti globális szakadék sokkal nagyobb, mint korábban gondolták.

Azt is közölték, hogy 95 országban törvényt hoztak az egyenlő bérezésről, de csak 35 országban vezettek be intézkedéseket a bérszakadék megszüntetésére. Világviszonylatban ha a férfi 1 dollárt keres, akkor a nő csupán 77 centet.

A jelentés szerint az országok kevesebb mint felében van pénzügyi támogatás vagy adókedvezmény a kisgyermekes szülők számára, és kevesebb mint egyharmadukban vannak olyan minőségi előírások a gyermekgondozásra vonatkozóan, amelyek biztosíthatják a szülőket gyermekeik biztonságáról.

Noha 151 országban van törvény a munkahelyi szexuális zaklatás ellen, csupán 40 országban mondja ki a jogszabály azt is, hogy a nyilvános helyeken vagy tömegközlekedési eszközökön történő zaklatás is törvénybe ütköző. Ez azt jelenti, hogy a nők nem élveznek védelmet a munkába menet.

Világszerte diszkriminatív törvények és gyakorlatok akadályozzák meg a nőket abban, hogy a férfiakkal azonos feltételek mellett dolgozzanak vagy indítsanak vállalkozást. Ennek a szakadéknak a megszüntetése több mint 20 százalékkal növelhetné globálisan GDP-t, de a reformok lassan haladnak

– mondta Indermit Gill, a Világbank-csoport vezető közgazdásza.