Valóra válhat Matolcsy György félelme, Varga Mihály újabb fontos részletet árult el

2024.03.06. 15:30 Módosítva: 2024.03.06. 16:20
A jövő héten tárgyalhatja a kormány a Magyar Nemzeti Bankot érintő törvény módosítását, és ez már régóta időszerű volt – így válaszolt Varga Mihály pénzügyminiszter arra a kérdésre, hogyan folytatódik a korábban nagy port kavart jegybanki törvénymódosítás. A tárcavezető egyértelművé tette: a jegybank most számos olyan feladatot ellát, ami nem tartozik a monetáris politika alapfeladatai közé. Szerinte az alapítványok is ilyenek.

„A jövő héten tárgyalhatja a kormány az MNB-törvény módosítását, ez már régóta időszerű” – nyilatkozta Varga Mihály szerdán az ATV-nek. Mint ismert, legutóbb Matolcsy György jegybankelnök éles, személyeskedő kijelentései után írtuk meg, hogy a jegybank és a kormány között a szakmai ellentéteken túl a másik feszültségforrás az esetleges jegybanki törvénymódosítás.

A KÖZELMÚLTBAN A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM (PM) FELVETETTE A JEGYBANKI IGAZGATÓSÁG FELADATKÖRÉNEK MÓDOSÍTÁSÁT, ILLETVE A FELÜGYELŐBIZOTTSÁG HATÁSKÖRÉNEK KITERJESZTÉSE CÉLJÁBÓL A JEGYBANKTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁT.

A változás lényegében azt jelentené, hogy a kormány és az Országgyűlés által delegált MNB-felügyelőbizottság ellenőrizhetné a jegybank közvetlen tulajdonában álló cégeket és alapítványokat. Fontos hozzátenni, hogy a PM a jegybanktörvényre vonatkozó módosítási terveket rendre elküldi az Európai Központi Banknak (EKB).

Az EKB a javaslatot úgy értékelte, hogy a jegybank függetlenségét továbbra is garantálni kell: „ez a jog nem hozhatja az MNB-t olyan helyzetbe, ami bármilyen módon veszélyezteti a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) feladatkörébe tartozó valamely feladat független ellátására való képességét” – fogalmaztak. Majd a jegybank üdvözölte az EKB állásfoglalását.

A jegybank függetlensége sérthetetlen

Ezt követően Matolcsy György heves bírálatok közepette hívta fel a figyelmet a jegybank függetlenségére:

a jegybanki törvénymódosítás egy jelentős kormányzati támadás lenne a jegybanki függetlenség ellen.

Majd erre válaszul Varga Mihály leszögezte: „a kormány tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét”. Szerinte a kormány célja pusztán annyi, hogy az MNB függetlenséget tiszteletben tartva erősítse az átláthatóságát, és biztosítsa az állami hivataloktól is elvárt takarékos működését.

Később pedig Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen. A Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár múlt csütörtökön az MTI-nek elmondta: a kormány még nem tárgyalta az MNB-felügyelőbizottság hatáskörével kapcsolatos törvénymódosítást.

„Szerintem Matolcsy György nem mérges”

Most szerdán Varga Mihály ismét leszögezte: a kormány álláspontja határozott: a jegybank függetlensége szent és sérthetetlen. A módosítás célja pedig a fokozottabb odafigyelés az adófizetők pénzének a felhasználására. Az EKB véleményezte a módosítási javaslatot, és megállapította, hogy

az MNB alapvető feladatainak ellátását nem érintő jegybanki tevékenységeire ki lehet terjeszteni a felügyelőbizottság jogkörét.

„Az EKB véleményének hatására mi is módosítottunk, ezt a kormány jövő héten tárgyalhatja meg” – mondta Varga Mihály.

A kérdés az a kormány szempontjából, hogy ezek után majd a módosításokkal együtt be kívánja-e terjeszteni a parlamentnek, vagy sem. Jelenleg nincs kormánydöntés ebben a kérdésben. Ha és amennyiben benyújtásra kerül, a parlament elfogadhatja tavasszal.

Majd a pénzügyminiszter arra is kitért, hogy a módosítás egy régi szándék, az MNB felügyelőbizottságának működése időről időre előhoz olyan kérdéseket, amelyeket a tulajdonos képviselőinek is tisztázniuk kell. És mivel a PM képviseli a kormányt a jegybank tulajdonosaként, ezért elkészítették a módosítási javaslatokat, minden hatályos jogszabályt betartva – mondta a tárcavezető, aki azt is hangsúlyozta: nem arról van szó, hogy a kormány már most tiszta lapot szeretne nyitni Matolcsy György jövő évi távozása előtt. Varga Mihály kiemelte:

az MNB számos olyan tevékenységet is végez, ami nem tartozik a monetáris politika, a jegybanki alapfeladatok közé.

Ahogy arra a pénzügyminiszter is rávilágított: például a Pallas Athéné Alapítvány is ilyen, és a felügyelőbizottság jogosítványa korlátozott ezen a területen. Arra, hogy akkor miért olyan mérges Matolcsy György, Varga Mihály széttárta a karját és azt mondta: „szerintem nem mérges, de ezt tőle kell megkérdezni”.