Hiába alacsony az infláció, ezt az adatot nem teszi zsebre senki

infláció 1
2024.03.06. 08:40
Januárban a kiskereskedelmi forgalom 0,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletek forgalma 0,2, az üzemanyag-kiskereskedelem 4,6 százalékkal nőtt. A naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene nem változott az előző hónaphoz viszonyítva – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Idén januárban az előző év azonos időszakához képest – naptárhatástól megtisztítva  az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 0,6 százalékkal emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 0,2 százalékkal nőtt.

Nem látszik a fordulat

Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 1 százalékkal emelkedett, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,1 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 0,9 százalékkal csökkent. Az eladások volumene

  • a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 8 százalékkal nőtt,
  • a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,5,
  • az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 6,4,
  • a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 8,1,
  • a bútor-, műszakicikk-üzletekben 8,2,
  • a használtcikk-üzletekben 8,4 százalékkal kisebb lett.
  • A csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 4,3 százalékkal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,6 százalékkal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 2,3 százalékkal mérséklődtek.

Végezetül a KSH adataiból az is kiderült, hogy januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1356 milliárd forintot ért el. Az országos kiskereskedelmi forgalom 49 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 35 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Mint ismert, a naptárhatástól megtisztítva 0,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelem forgalmának volumene tavaly decemberben az előző év azonos időszakihoz képest. Akkor a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 1,4 százalékkal bővült az előző hónaphoz viszonyítva.

A KISKERESKEDELMI FORGALOM NAPTÁRHATÁSTÓL MEGTISZTÍTOTT VOLUMENE 7,9 SZÁZALÉKKAL VOLT KISEBB 2023-BAN AZ AZT MEGELŐZŐ ÉVHEZ KÉPEST.

Most a januári kiskereskedelemi adatok jól mutatják: a fogyasztásban annak ellenére, hogy 3,8 százalékos már a januári infláció, érdemben nem történt meg a fordulat a kiskereskedelmi adatokban.

NGM: az adatok a fordulatot mutatják

A Nemzetgazdasági Minisztérium az adatokat úgy értékelte, hogy a kereskedelmi forgalom volumene szinten tudott maradni a magas forgalmú decemberi hónaphoz képest. Szerintük ez jelentős eredmény, „mivel a hazai és nemzetközi tendenciák alapján általánosnak tekinthető, hogy az ünnepek miatt év végére megugró fogyasztási kedvet januárban a forgalom visszaesése követi”.

Kitértek arra is, hogy a két mutató összességében azt jelzi: tovább folytatódott a fogyasztás helyreállása, amelyet jól példáz, hogy a kiskereskedelmi forgalom volumene az éves összevetést tekintve 13 hónapon keresztül mért visszaesést követően újra bővülni tudott januárban. „Ezzel megerősítést nyert, hogy a kiskereskedelmi forgalom túljuthatott a mélyponton, és a kilábalási szakaszba érkezett.” Majd aláhúzták:

Idén a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el.

A következő hónapokban a tárca szerint az egyre emelkedő reálbérek, az előrehozott minimálbér, valamint a pedagógus-béremelés, és általában a jelentős bérdinamika hatására a kiskereskedelmi forgalomban megfigyelhető növekedési trend folytatása várható. 

A fogyasztás helyreállásának gyorsasága azonban attól is függ, hogy milyen ütemben oldódik a lakosság óvatossági magatartása, milyen dinamikával javul a fogyasztói bizalom. E tekintetben bizakodásra ad okot, hogy több kutatóintézet fogyasztói bizalomindexe elmozdult a 2022. év végi mélypontról, megközelítve a háború kitörése előtti szinteket – összegezték.

(Borítókép: Németh Emília / Index)