Térképen a budapesti albérletárak – nem túl szívderítő látvány

2024.03.07. 18:39
Tovább emelkedtek az árak a budapesti albérletpiacon. A díjak a tavaly decemberi árszinthez képest idén februárra 5 százalékkal emelkedtek. Az év második hónapjában az átlagos kínálati bérleti díj a 250 ezer forintos lélektani határt is átlépte.

Az év eleji fizetésemelések és a csökkenő infláció hatására a bérlők fizetési hajlandósága emelkedett, így 4,5 százalékra zárult a kínálati és a keresleti oldal közötti olló. A legnagyobb, 22 százalékos különbség 2022 szeptemberében volt a bérlők és a bérbeadók között – közölte a Rentingo.com közösségi albérletkereső a legfrissebb elemzésében. 

A bérbeadó platform interaktív térképéből az is kiderül, hogy a budapesti területeken mennyi az átlagos bérleti díj, a szobaszám, a lakások mérete, és hogy mennyit kérnek értük négyzetméterenként.

A havi bérleti díjakat tekintve a legdrágább terület a XII. kerületben, Kútvölgy városrésznél található, ahol átlagosan 288 425 forintot kérnek el, míg a legolcsóbb kiadó lakásokat a XVIII. kerületben, a Rendessytelepnél kínálják.

Fotó: Rentingo
Fotó: Rentingo

Ami a négyzetméterárakat illeti,

  • a legdrágább a budai Vár az I. Kerületben (4240 forint/négyzetméter),
  • a második az V. kerületben a Vörösmarty tér, Szent István-bazilika környéke (4022 forint/négyzetméter),
  • a harmadik pedig az I. kerületben, a Friedrich Born rakpart közelében található lakások, beleértve Döbrentei tér, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér és Várkert bazár környéke (3826 forint/négyzetméter).

A másik véglet a XXIII. kerület, Soroksár részen található, ahol a kiadó lakásokért átlagosan 1948 forintot kérnek el négyzetméterenként.

Az elemzésből az is kiderül, hogy a bérlők keresleti árszintjének emelkedése folytatódhat, miután a gazdaságpolitika 2024-es célja, hogy a reálbérek érdemben tovább növekedjenek.

Az albérleti díjak emelkedése az év további részében is fennmaradhat.

rentingo.png

Fotó: Rentingo

Az erősödő kereslet miatt a bérbeadók könnyebben találnak bérlőt, több jelentkező közül választhatják ki a számukra megfelelőt. Ez különösen hátrányosan érintheti a kisállattal költöző bérlőket, akik eleve kedvezőtlenebb pozícióból indulnak az ingatlanbérlésért zajló versenyben.

Az oldal saját adatai alapján legnehezebb dolga a kutyásoknak van, miután a bérbeadók csupán 24 százaléka hajlandó négylábúakat engedni a kiadó ingatlanba. Ennél valamivel szerencsésebbek a macskával költözők, velük a bérbeadók 27 százaléka írna alá bérleti szerződést – közölték.