Orbán Viktort és Moszkvát sejtik a spanyolok a Talgo megvásárlása mögött

2024.03.07. 08:29
Óscar Puente spanyol közlekedési miniszter jelentette be, hogy a spanyol kormány határozottan elutasítja a Ganz-MáVag ajánlatát a spanyol Talgo vonatgyárra. Indoklásuk szerint Orbán Viktor Oroszország barátja és szövetségese, a Ganz-MaVag nagy része pedig állami tulajdon, így az üzletről szó sem lehet.

A magyar Ganz-MaVag konzorcium régóta várt felvásárlási ajánlata a Talgo számára nem volt váratlan. Viszont a spanyol kormány „mindent meg fog tenni, hogy elutasítsa a felvásárlási ajánlatot” – jelentette ki Óscar Puente közlekedési miniszter a Grupo Prensa Ibérica által szervezett 2. intelligens mobilitás és fenntarthatóság kongresszuson.

A magyar konzorcium – amelynek 55 százaléka a Tombor András befektető Magyar Vagon cége, 45 százaléka pedig a Corvinus állami alap tulajdonában van – ajánlatát azért utasítják vissza, mert a Sánchez-kormány politikailag nem nézi jó szemmel Orbán Viktor kormányát (annak ellenére, hogy Magyarország 2004 óta teljes jogú tagja az Európai Uniónak). A konzervatívnak és nacionalistának tartott – egyesek egyenesen szélsőjobboldalinak nevezik – Orbán mindenekelőtt szoros kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyinnal – vélik –, ami a magyar miniszterelnököt Oroszország legszorosabb szövetségesévé teszi az EU-n belül.

A befektető Tambor András pedig tanácsadója és közeli munkatársa volt magának Orbánnak.

A Ganz-MaVagnak levélben kellett volna megküldenie a spanyol vasúttársaság igazgatótanácsának a hivatalos ajánlatot, részvényenként 5 eurós áron. A Talgo jelenleg mintegy 570 millió eurót ér a tőzsdén, mivel részvényenként 4 euró fölött kereskednek vele. Ettől a pillanattól kezdve a folyamatot véglegesen meg kellett nyitni a felvásárlási ajánlatról szóló közlemény benyújtásával a spanyol értékpapír- és tőzsdefelügyelethez (CNMV).

Amint azt az Activos közzétette, a magyar konzorciumnak a Talgo megvásárlására tett vételi ajánlata órák kérdése volt, miután Tombor Andrásnak sikerült megszereznie a spanyol vállalat hitelező bankjainak támogatását. A megállapodás lényegében arról szól, hogy a több mint húsz, 300 milliót meghaladó hitelállományú pénzintézet nem kényszeríti ki ezeket a hiteleket, ha a Talgo gazdát cserél. A paktum emellett azt is tartalmazná, hogy a bankok továbbra is támogatnák pénzügyileg a Talgót, ha magyar irányítás alá kerülne.

Jordi Hereu ipari miniszter korábban arra figyelmeztetett, hogy a Talgo stratégiai vállalatnak számít. Ezért a magyar csoport terve az volt, hogy a bankok támogatásával és a felvásárlási ajánlat megerősítésével „politikai szerepet” játsszon – írja a lap. Ez a „politikai rész” az információk bemutatásának néhány formális fázisát foglalja magában, amely körülbelül egy hónap múlva a Minisztertanács kedvező vagy kedvezőtlen döntésével ér véget,

amely most már nyilvánvalóan a „nem” mellett döntött.

A folyamat a következő: a befektetőknek be kell nyújtaniuk dokumentációjukat a Nemzetközi Kereskedelmi és Befektetési Főigazgatósághoz, amely a Gazdasági Minisztérium része, amely viszont összehívja a Külföldi Befektetési Tanácsot. Ez a tárcaközi testület jelentést készít, amelyet 5 millió eurónál nagyobb értékű ügylet esetén a Minisztertanács elé terjeszt.