Országos ellenőrzésbe kezd a Nébih, főként a húsvéti termékeket vizsgálják

2024.03.07. 19:32
Egy hónapon át tartó, országos élelmiszerlánc-ellenőrzést rendelt el Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a közelgő húsvéti ünnepek miatt.

Az országos ellenőrzés a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó élelmiszereket érinti: étkezési tojásokat, különböző húskészítményeket, édesipari termékeket, valamint friss zöldséget, gyümölcsöt és borokat – közölte az Agrárminisztérium. 

Kiemelten figyelnek majd a pácolt, füstölt, nyers és főtt húskészítményekre, különösen a sonkákra, a tojásra és a különböző édesipari termékekre, míg a friss zöldségek és gyümölcsök közül elsősorban a primőr import termékekre fókuszálnak a felügyelők.

A tavaszi akció hangsúlyos része a piacok ellenőrzése. Mintákat vesznek továbbá borokból, gyöngyözőborokból, a laboratóriumi vizsgálatok pedig a húsvéti sonkákra és az ecetes tormákra irányulnak majd. 

Az akciót a minisztérium a fogyasztók védelme és a megfelelő élelmiszerbiztonság és - minőség miatt tartja indokoltnak. 

Az ellenőrök a Nébih szakembereinek közreműködésével végzik a március elsejétől április első napjáig ütemezett vizsgálatsorozatot.

Az előállító és forgalmazó üzemekben is ellenőriznek majd, itt a Magyar Élelmiszerkönyvnek, valamint egyéb vonatkozó jogszabályoknak kell megfelelni. A forgalmazók esetében pedig többek között a nyomonkövetésre, valamint a lejárati időre fordítanak figyelmet a szakemberek.