A vártnál jobban nőtt a német ipari termelés és a termelői árak szintje januárban

2024.03.08. 13:12
Németországban elemzők által a vártnál nagyobb mértékben nőtt az ipari termelés, és emelkedtek a termelői árak januárban az előző hónaphoz mérve.

A német statisztikai hivatal azt közölte pénteken, hogy az ipari termelés 1 százalékkal nőtt decemberhez viszonyítva szezonális és naptári kiigazítással, amikor 2 százalékos csökkenést jegyeztek fel. Elemzői várakozások átlagában 0,5 százalékos havi emelkedés szerepelt januárra − közölte az MTI.

Éves összevetésben az ipari termelés 5,5 százalékkal csökkent januárban a decemberi éves 3,13 százalék után.

A kevésbé volatilis háromhavi összehasonlításban a november–januári ipari termelés 1,5 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest.

Az energiatermelés és az építőipar nélkül 1,1 százalékkal nőtt decemberhez képest az ipari kibocsátás. A beruházási javak termelése 2,1 százalékkal csökkent, a köztes termékeké 4,4 százalékkal nőtt, a fogyasztási javaké pedig 4 százalékkal emelkedett.

Az energiatermelés 3,7 százalékkal csökkent, az építőipari termelés pedig 2,7 százalékkal nőtt decemberrel összevetve.

Németország ipari termelése tavaly 1,5 százalékkal esett 2022-höz képest.

Ugyancsak a Destatis közölte pénteken, hogy Németországban a termelői árak 0,2 százalékkal nőttek januárban decemberhez képest, amikor 0,8 százalékos csökkenést mértek. Szakértők kisebb, 0,1 százalékos havi emelkedésre számítottak.