Nagyot robbantott a magyar piacon a dohányóriás

GettyImages-1711525381
2024.03.11. 18:37
Az ártalomcsökkentett termékeké a jövő, és már valamilyen szinten a jelen is. A dohányipari nagyvállalatok is ebbe az irányba fordulnak, egyre inkább kiszorítva a hagyományos cigarettát. Az egyik legnagyobb vállalat egy több országban is nagy népszerűségnek örvendő, ártalomcsökkentett terméket dobott a magyar piacra, amely azonban szintén nem kockázatmentes.

Az Index még novemberben kapott meghívást a BAT Southamptonban található kutatás-fejlesztési központjába, ahol a szakemberek külön-külön csapatokban dolgoznak a legújabb dohányipari innovációkon. Itt fejlesztik az égés nélküli termékeket, mint a hevítéses technológia, az e-cigaretta és a nikotinpárna, de itt vizsgálják az egyes megoldások használatának hatásait is, például a tüdő működésének rekonstruálásán keresztül.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a tavaly novemberben Londonban tartott E-cig Summiton is részt vettünk. A konferencián komoly vita zajlott a kutatók, a nemzetközi szervezetek és a döntéshozók között a különböző dohányipari termékekkel kapcsolatban. Bár egyre kevesebben áldoznak a hagyományos dohányzás oltárán, ám az ártalomcsökkentett termékek körül tobzódnak a félreértések és álhírek, amelyek akár használóik egészségére is hatással lehetnek.

A vezényszó az ártalomcsökkentés

A BAT southamptoni K+F központjában tartott előadásokon is az ártalomcsökkentett termékekben rejlő lehetőségeket hangsúlyozták a hagyományos dohánytermékekkel szemben, ám rámutattak arra is, hogy illúzió nincs, az ártalomcsökkentett termékek sem kockázatmentesek, hanem kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretta.

Az ártalomcsökkentés lehetőségeit kutató szakértők és egészségügyi szakemberek épp ezért igyekeznek minden lehetséges fórumon felhívni a döntéshozók, illetve a lakosság figyelmét az ártalomcsökkentett alternatívák egészségre kevésbé káros hatásaira, amelyek kulcsa, hogy esetükben nincs jelen a hagyományos cigaretta égése során keletkező füst. Az olyan égés nélküli termékek, mint például az e-cigaretta, a hevítéses termékek, vagy épp az ínyre helyezhető nikotinpárna jelentősen csökkenthetik a dohányzással összefüggő daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Itthon is elérhetőek a pécsi nikotinpárnák

Stockholmi utunk alapján korábban beszámoltunk a svédek füstmentes nemzetté válásáról, ami azt jelenti, hogy rövidesen 5 százalék alá kerül a cigarettázók aránya a lakosságkörében. A skandináv országban mindez a snüssz historikus jelenlétének és az alternatív dohányipari termékek népszerűségének köszönhető. Itt született meg ugyanis a szájon át fogyasztható nikotintermékek újabb generációja, a nikotinpárna, amely a snüsszel ellentétben dohányt sem tartalmaz.

A kategória gyártásának egyik, világviszonylatban is jelentős kapacitással rendelkező központja hazánkban található. A pécsi nikotinpárnák a világ 37 országában érhetők el, Magyarország mellett Dél-Afrikában, Norvégiában, Kanadában, de még Japánban is.

Ennél a terméknél a teafilterhez hasonló párnából a szájnyálkahártyán keresztül jut a nikotin a szervezetbe. Többféle erősségben létezik, körülbelül 30 perc alatt fejti ki hatását.

A párnácskában többek között mikrokristályos cellulóz, ízesítők és nikotin található, valamint víz. Ez tehát egy dohány- és füstmentes nikotintermék, így a cigarettához képest ez egy potenciálisan kevésbé káros alternatíva a dohányosok számára, ugyanis az égés nélkül elkerülhető a füst és a benne lévő mérgező anyagok okozta ártalmak, azonban nem kockázatmentes. É mivel nikotint tartalmaz, így függőséget okoz. Ahogy korábban beszámoltunk róla, a szakmában, valamint a döntéshozók körében is óriási tévhitek keringenek az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület kapcsán. A hagyományos cigaretta esetében sem a nikotin okoz rákot, hanem az égés során a füstben keletkezett több ezer mérgező vegyület.

Nem kockázatmentes

Egyik ártalomcsökkentett megoldás használata sem jár égéssel, így nem keletkezik füst sem, ezért a dohányzásnál potenciálisan kevésbé káros termékkategóriáról beszélhetünk.

A dohányipari termékeket fogyasztók már sok éve megszokhatták, hogy a csomagoláson a dohányzás veszélyeire figyelmeztető üzeneteket fogalmaznak meg. Nincs ez másként a nikotinpárnák esetében sem. A figyelmeztető címkék arról is tájékoztatják a fogyasztókat, hogy a dohánymentes nikotinpárnák sem kockázatmentesek, mivel nikotint tartalmaznak, ami függőséget okoz.

Kutatás is bizonyítja

Bár valóban nem kockázatmentes, egy friss kutatás eredményei bizonyítják, hogy a nikotinpárnát használók a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest szignifikánsan jobb eredményeket értek el számos, a dohányzással összefüggő betegség kialakulására utaló mutató esetében.

Azok a fogyasztók, akik hat hónap alatt kizárólag a nikotinpárnát használták, kiemelkedően jobb eredményeket értek el a dohányzással összefüggő betegségekhez kapcsolódó számos mutató tekintetében a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest.

Az eredmények azt mutatták, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott kiemelt toxikus anyagoknak való kitettség mutatói lényegesen alacsonyabbak voltak a nikotinpárnát használó fogyasztóknál, mint a dohányosoknál. Az adatok kedvező különbségeket mutattak a nikotinpárnát használók és dohányosok között a károsanyag-kitettség jelzőértékeinek többségében is, négy esetben statisztikai szempontból is jelentős különbséget mértek, míg a többiben hasonló eredmények születtek a nikotinpárnát használók körében, mint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók csoportjában.

Egyszeri mintavétel során begyűjtött vér-, vizelet-, valamint egyéb klinikai vizsgálatokból származó mintákat vizsgáltak bizonyos toxikus anyagok és olyan jelzőértékek vonatkozásában, amelyek olyan betegségek kialakulását okozhatják, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD). A mért jelzőértékek alapján azoknak a körében, akik a cigarettázás helyett kizárólag nikotinpárnát használtak az alábbi eredményeket találták:

  • Jelentős mértékű javulás a tüdőrák kialakulásának kockázatát mutató jelzőértékekben.
  • A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető több jelzőérték esetében is szignifikánsan kedvező eltérés.
  • A gyulladásokért felelős jelzőértékek esetében is kedvező eltérést mutattak ki.

Azon jelzőértékek esetében, amelyek nem mutattak statisztikailag szignifikáns eltérést a nikotinpárnát használók és a cigarettát fogyasztók között, ott hasonló mutatószámokat figyeltek meg a nikotinpárnát használók, valamint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók között.

Jól hoznak a konyhára az újhullámos termékek

Az újgenerációs dohányipari termékek népszerűsége a BAT pénzügyi eredményeiben is visszaköszönnek. A tavalyi évet 27,3 milliárd fontos bevétellel (12,6 ezer milliárd forint) zárta a vállalat, amiben nagy szerepe volt az újgenerációs dohánytermékek iránt megnövekedett keresletnek is, melyek mára a csoportszintű bevételek 16,5 százalékát teszik ki.

A dohányipar hagyományos dohánytermékek visszaszorítására tett lépéseit jól szemlélteti, hogy a BAT mintegy 27,6 milliárd dolláros mínuszt „nyelt be” tavaly annak okán, hogy leírja egyes amerikai cigarettamárkák értékét, ez nagyban hozzájárult, hogy a teljes évet 15,75 milliárd fontos veszteséggel zárták. A vállalat ezzel gyakorlatilag elismerte, hogy

a hagyományos termékek piacának nincs hosszú távú jövője, az ugyanis a füstmentes, ártalomcsökkentett termékeké.

(Borítókép: James Wakibia / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)