Ezt mindenkinek tudni kell: így lehet milliókat spórolni az adózáson

forintos 2
2024.03.12. 08:12
A jogszabály most elfogadott változtatása alapján lehetőséget kapnak a vállalatok, hogy a be nem jelentett társasági részesedéseket utólagosan bejelentsék, és élvezzék a bejelentés által nyújtott adóelőnyöket – hívta fel erre a figyelmet Ézsöl Gábor, a BDO Corporate Finance partnere, akivel egy példával mutatjuk be, hogy akár többmilliós adóelőnyre tehetnek szert az érintett társaságok.

Azok a vállalkozások, amelyek az idei taobevallás elkészítésig a NAV felé utólagosan bejelentik a korábban szerzett üzletrészüket, azok részben mentesülnek a részesedés értékének növekedéséből fakadó adófizetési kötelezettség alól,

és ezen üzletrészek későbbi értékesítése is TAOmentes lehet.

Eszerint az jár jól, 

  • aki el akarja adni a részesedését, és a részesedés megszerzéskori és jelenlegi értéke között már most jelentős különbség van,
  • aki nemrég vásárolta a részesedést, és elfelejtette megtenni a bejelentést,
  • aki arra számít, hogy a részedése értéke jelentősen növekszik a jövőben.

A BDO szakembere felhívta a figyelmet arra, hogy a tavaly november 30-ai Magyar Közlönyben megjelent 2023. évi LXXXIV. törvény a globális minimumadószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról fontos változásokat hozott a korábban megszerzett részesedésekkel rendelkező gazdasági társaságok számára.

A benyújtott adócsomag elfogadásával ugyanis idén egyszeri adóamnesztiát kapnak a társaságok a korábban megszerzett részesedések utólagos bejelentésére.

Azaz részben mentesülhetnek a társasági adófizetés alól azok a közteherfizetők, akik elmulasztották az előző években megvalósult részesedésszerzésüket bejelenteni – emelte ki az Indexnek Ézsöl Gábor.

Szakértőre is szükség lesz

A NAV felé be nem jelentett üzletrész értékesítése esetén taofizetési kötelezettség keletkezik, ha az üzletrész értékesítési ára (piaci értéke) meghaladja az üzletrész könyv szerinti értékét. Ellenben a bejelentett üzletrészek értékesítésekor a tulajdonos vállalkozások mentesülnek az adófizetés alól,

amennyiben a részesedésszerzés bejelentése a NAV felé megtörtént, illetve a vállalkozás legalább 1 évig folyamatosan tulajdonolta azt.

A jogszabály most elfogadott változtatása alapján lehetőséget kapnak a vállalatok, hogy a be nem jelentett társasági részesedéseket utólagosan bejelentsék, és élvezzék a bejelentés által nyújtott adóelőnyöket. Mindezt úgy tehetik meg, hogy a módosítás lehetőséget ad arra, hogy kedvezményes adómértékkel róják le az adókötelezettségét, valamint a későbbi tulajdonrész, üzletrész értékesítése taomentes lehessen.

Ennek azonban az a feltétele, hogy az utólagos bejelentéskor független szakértő segítségével állapítsák meg a kérdéses részesedés 2023. december 31-i piaci értékét.

Amennyiben az utólag bejelentett részesedés megállapított piaci értéke magasabb, mint a könyv szerinti értéke, úgy csak a különbözet 20 százaléka után keletkezik a cégnek egyszeri társasági adófizetési kötelezettsége, amit a 2023. évi taobevallásig (azaz 2024. május 31-ig) szükséges rendezni. Azaz csupán 1,8 százalékos mértékű taót kell kifizetni, és ezzel kiváltható a későbbi értéknövekedés után a teljes 9 százalékos tao megfizetése. Amivel akár többmilliós adóelőnyre tehetnek szert az érintett társaságok – összegezte Ézsöl Gábor.

Mutatjuk a konkrét lépések menetét

A BDO szakembere példát is hozott: tegyük fel, hogy Alfa Kft. a törvény megjelenése előtt részesedést szerzett Béta Kft.-ben, melyet könyveiben 100 millió forint szerzési értéken tart nyilván. Alfa Kft. megbízza az adótanácsadókat a részesedés 2023. 12. 31-i piaci értékének megállapításával. Ezt végül a példa kedvéért 200 millió forintban állapítják meg.

Amennyiben sem Béta Kft. piaci értéke, sem az alkalmazandó társasági adómérték nem változik a részesedés majdani értékesítésének időpontjáig, akkor a részesedés bejelentésén keresztül az alábbi adóelőny realizálható:

   Részesedés utólagos bejelentése esetén (millió forint) Részesedés bejelentése nélkül (millió forint)
Béta Kft. könyv szerinti értéke  100 100
Béta Kft. piaci értéke 200 200
Nyereségjellegű különbözet (2-1) 100 100
Megállapítható adóalap  20 100
Indikatív adómérték (9 százalékos adókulcs mellett) 1,8 9
Részesedés utólagos bejelentéséből realizálható adóelőny 7,2   -

Fontos hangsúlyozni, a részesedésszerzés utólagos bejelentésére a tavalyi évi taobevallás határidejéig, azaz normál üzleti éves adózók esetén az idei év május 31-ig van lehetőség.

Ez a határidő jogvesztőnek minősül, így amely társaság addig nem lép, később már nem tudja majd a TAOkedvezményt érvényesíteni.

A BDO szakembere az adóamnesztia elérésének lépéseit is összegezte az Indexnek:

  1. A bejelentett és be nem jelentett részesedések lekérdezése – az adóhatóság nyilvántartásában a részesedés korábbi bejelentésének ellenőrzése.
  2. Dönteni kell az eddig be nem jelentett részesedés utólagos bejelentéséről – érdemes minden esetben körültekintően mérlegelni az utólagos részesedésbejelentés kapcsán, az alapján, hogy mi a cél a részesedéssel, mennyire tér el a könyv szerinti értéke a vélt piaci értéktől – már itt érdemes felvenni szakértővel a kapcsolatot.
  3. Részesedések utólagos bejelentése az adóhatóság felé – a részesedésbejelentés adminisztrációs teendőkkel jár, azaz meghatározott módon és tartalommal lehet jelezni az adóhatóság felé az utólagos bejelentés szándékát. 
  4. A részesedések piaci értékének felmérése, validálása – a jogszabály az adóamnesztia feltételeként rögzíti azt, hogy az érintett részesedés piaci értékének megállapítását független szakértőnek vagy auditornak kell elvégeznie. Ehhez célszerű egy független szakértő által cégértékelést készíttetni, mely az adóhatóság számára nemzetközileg is elfogadott értékelési módszertanok alapján készül. Amit ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a 2023. december 31-re elkészített független cégértékelésnek a taobevallás benyújtásakor rendelkezésre kell állnia.
  5. Bejelentett részesedéskalkuláció elkészítése – a piaci érték megállapítását követően minden esetben kalkulációt szükséges készíttetni a bejelentett részesedés utáni adókötelezettség összegének megállapítására. 
  6. Nyilvántartás – ahhoz, hogy egy vállalkozás az adóamnesztiát elérhesse, nyilvántartást kell készítenie és vezetnie egy előre meghatározott forma és tartalom szerint az adósemlegességre való jogosultság alátámasztására.

(Borítókép: Németh Emília / Index)