Bejelentést tett Hernádi Zsolt: új stratégiája lett a Molnak

D1I3433
2024.03.13. 19:25
A Mol-csoport frissítette „Shape Tomorrow” elnevezésű hosszú távú stratégiáját: a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót. 2030-ig több mint 4 milliárd dollárt költ zöldberuházásokra, 2050-re pedig eléri a karbonsemleges működést. A frissített stratégia nagyobb hangsúlyt fektet a megújuló üzemanyagokra, a zöldhidrogénre, a biometánra és a geotermikus energiára – olvasható a vállalat közleményében.

A vállalat közleménye szerint az új stratégia a „holnap megoldásaival biztosítja az okos átmenetet”. Beruházásaival tovább erősíti a régió ellátásbiztonságát, értéket teremt a hulladékból, és innovatív technológiákkal formálja a mobilitás jövőjét. Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója így összegezte az új stratégiát:

2016-ban az egyik első iparági szereplőként jelentettük ki, hogy több lábra állunk, és a hagyományos fosszilis üzletágaink mellett fokozatosan kiépítjük hídfőállásainkat a petrolkémia és a fogyasztói szolgáltatások területén. Nyolc éve ugyanazt az irányt követjük, de figyelembe kell vennünk, hogy az elmúlt évek radikális kihívásokat és változékonyságot hoztak az energiaiparban. Eljött az ideje, hogy ismét aktualizáljuk stratégiánkat, hiszen a fenntarthatósági célok ambiciózusabbá váltak, miközben a fosszilis tüzelőanyagok iránti kereslet továbbra is jelentős.

Majd azt is hozzátette: „nem hiszünk a dogmatikus megközelítésben, az okos megoldásokat keressük. Józanul, pragmatikusan haladunk tovább, és úgy tesszük lehetővé a zöldenergia-átmenet végrehajtását, hogy közben megalkuvás nélkül garantáljuk az energiaellátás biztonságát, vállalatunk versenyképességét és az értékteremtést részvényeseink számára.”

Magyarország legnagyobb vállalatának első embere kijelentette azt is, hogy hagyományos üzleti tevékenységeik mellett zöldenergiával teszik fenntarthatóbbá, önellátóbbá és versenyképesebbé a vállalatot, és ezzel az egész közép-európai régiót.

Értéket teremtünk a hulladékból, beindítjuk a körforgásos gazdaságot, és tovább erősítjük az ellátásbiztonságot. Nem kérdés, hogy végre kell hajtani az energiaátmenetet, és el kell érni az Európai Unió által meghatározott igen ambiciózus célokat. Ez mindannyiunk érdeke. A MOL-csoport mint a közép-európai ipar vezető vállalata mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a célokat teljesítse és a vállalatcsoportot átalakítsa. De látni kell, hogy ez egyedül nem megy, és nem is fair, ha az energiaátmenet valamennyi költségét az iparvállalatokra terheljük.

Hernádi Zsolt szerint a közösségi célokat csak közösségi támogatással, okos szabályozással és együttműködéssel lehet elérni. „Ebben a közös európai munkában partnerként lehet számítani a Mol-csoportra.”

Mutatjuk a részleteket

A közleményben leszögezték: a frissített hosszú távú stratégia első számú célja, hogy az energiaellátás-biztonság garantálása mellett lehetővé tegye a zöldenergia-átmenet végrehajtását is.

Ennek érdekében a vállalat tovább erősíti a hagyományos üzleteit, és 2030-ig több mint 4 milliárd dollárt költ zöldberuházásokra.

A stratégiafrissítés legfőbb elemei üzletáganként a következőek:

  • A Downstream (Finomítás és Kereskedelem) tovább erősíti finomítási pozícióját Európában, miközben dinamikusan alkalmazkodik a mobilitás és a gazdaság változó szükségleteihez. A vállalat szerint a megújuló üzemanyagok térnyerése új dimenziókat nyit meg a fenntartható mobilitásban: a frissített stratégia a biometán és a zöldhidrogén előállítására összpontosít, a körforgásos gazdaság bekapcsolása pedig fokozza a bio- és hulladékanyag-áramok hozzájárulását a termeléshez. A portfólió diverzifikációja érdekében a Mol-csoport 2030-ig 1 milliárd dollárt szán hulladékgazdálkodási, újrahasznosítási és közepes méretű vegyipari beruházásokra.
  • A vállalat rugalmasabbá teszi a kőolajfinomítást, hogy megfeleljen a gazdasági és a szabályozói környezet elvárásainak, és tovább erősítse a régió ellátásbiztonságát. Emellett 2030-ig 1 milliárd dollárt meghaladó összeget különít el olyan beruházásokra, amelyek lehetővé teszik az energiahatékonyság javítását, növelik a fenntartható üzemanyagok arányát a termelésben, és érdemben csökkentik az üzletág üvegházgáz-kibocsátását. Ezen célok eléréséhez növelni fogjuk a megújuló villamos energia felhasználását is az egész Mol-csoportban, különösen a Downstream területen.
  • Az Upstream (Kutatás-Termelés) kulcsszerepet vállal a csoportszintű transzformáció finanszírozásában, a természetes termeléscsökkenés lassítása pedig továbbra is első számú feladat. A MOL-csoport a termelést a következő 5 évben legalább a mostani, 90 ezer hordó olajegyenértéknek megfelelő átlagos napi szinten tartja. A hagyományos szénhidrogén-termelésen túl karbonsemleges projektekkel erősít az üzletág: a vállalat a meglévő kompetenciáira építve geotermikus kutatásba kezd, elindítja a kísérleti lítium-projektet, a szén-dioxid besajtolás és tárolás területén pedig a tárolói kapacitások kiépítésére fókuszál. Az üzletág emellett tovább erősíti a Mol és az INA közötti, határokon átívelő együttműködést, optimalizálja az infrastruktúráját, és hatékonyságnöveléssel, költségoptimalizációval támogatja a régió ellátásbiztonságát. A nemzetközi portfolióját tovább diverzifikálja, és stratégiai partnerkapcsolatokat létesít.
  • A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág célja, hogy 2030-ra évi 1 milliárd dollárnyi EBITDA-t érjen el.  Ehhez szükséges a hálózat további bővítése és optimalizálása a meglévő és potenciális új piacokon a közép-kelet-európai régióban. A nem üzemanyag típusú termékek arányát 2025-ig az összes tranzakció 65 százalékára, 2030-ig pedig 85 százalékára tervezi növelni a vállalat, illetve célul tűzte ki, hogy a régió országaiban 10 millió vásárló használja a Mol Move applikációt. A MOL folytatja a töltőállomások átalakítását a kelet-közép-európai régióban, tovább bővíti és erősíti a gasztronómiai kínálatát. A piaci igényekkel összhangban továbbfejleszti mobilitási megoldásait, elektromos töltőhálózatát, illetve felkészül a hidrogén-üzemanyagcellás járművek elterjedésére.

A Mol-csoport integrált üzleti modellje – Európában egyedülálló módon – megoldást nyújt az egyik legjelentősebb környezeti kihívásra: a hulladékgazdálkodásra. A vállalat értékes alapanyagként és energiaforrásként tekint a hulladékra, és 2035-ig 65 százalékra növeli az újrahasznosítási arányt, miközben 10 százalékra szorítja vissza a hulladéklerakást. A közleményben kitértek arra is, hogy

A hulladékgazdálkodási üzletág 2030-tól évente 1,5 millió tonnányi alapanyagot biztosíthat a regionális olaj-, energia- és vegyipari szektorok számára.

Végezetül leszögezték, hogy a Mol-csoport saját megújuló portfóliót épít ki, mivel a Downstream dekarbonizációja miatt a vállalat éves megújulóenergia-fogyasztása 2030-ra elérheti a 2500 gigawattórát. Az épülő százhalombattai zöldhidrogénüzemet is megújuló villamos energiával fogja ellátni a Mol. A vállalat a termelés nagy részét várhatóan napenergia-beruházásokkal biztosítja, de további megújuló forrásokat és tárolási megoldásokat is mérlegel – írták közleményükben.

(Borítókép: Hernádi Zsolt 2022. december 8-án. Fotó: Németh Kata / Index)