Kiderült, lesz-e drónos kiszállítás Magyarországon

2024.03.16. 20:44
Az élelmiszeriparban elsőként indít drónos ételkiszállítást a Foodora. Az ételfutárcég a Tele2 és az Aerit vállalatokkal együttműködve vezeti be az újítást, elsőként Svédországban. Garay Péter, a Foodora Magyarország operatív igazgatója elmondta, hogy mikor érkezik Magyarországra a szolgáltatás.

A drónos ételkiszállítás elsőként a Stockholm-közeli, szigetekkel tagolt Värmdö területén lesz elérhető a hét minden napján – írja az Infostart.

A Foodora célja, hogy még szélesebb választékot és kényelmet kínáljanak a vásárlóknak, emellett a nehezen megközelíthető területeken is ugyanazt a szolgáltatást szeretnék nyújtani, mint a nagyvárosokban – fejtette ki Daniel Gustafsson Raba, a svéd Foodora logisztikai igazgatója.

Hozzátette, hogy a cég számára rendkívül fontos a  gyors házhozszállítás, valamint hogy lehetővé tegyék az embereknek, hogy szinte bárhol  könnyen hozzájussanak például a gyógyszerekhez vagy a napi bevásárláshoz.

Ez egy új korszakot jelent a házhozszállításban, és úgy gondoljuk, hogy más iparágakban is találunk majd követőket

– hangsúlyozta Stefan Trampus, a Tele2 vállalati ügyekért felelős vezetője.

Mint mondta, a partnerséggel tökéletesen szemléltethetik, hogy az 5G-hálózatok is használhatók a jövő kézbesítési szolgáltatásainak egyszerű, fenntartható és intelligens működtetésére.

Magyarországon is bevezethetik az újítást?

Garay Péter, a Foodora Magyarország operatív igazgatója szerint az igazi innovációkat a szükség szüli. A nehezen megközelíthető városrészekben vagy egy széttagolt szigetekkel rendelkező országban is elképzelhető a jövő logisztikája.

Véleménye szerint Magyarországon nem jellemző, hogy a kiszállítási helyek különösebb problémát okoznának, így inkább olyan területeken tudja elképzelni az újítást, ahol a futárok számára ez könnyítést jelenthet. Példaként említette a nagyobb irodaházakat vagy a zárt campusokat, ahol több perc is lehet, amíg a futár megtalálja a vásárlót.

Hozzátette, hogy „Magyarországon mindig is nélkülözhetetlenek lesznek a futárpartnereink, a technológiai lehetőségekre pedig inkább segítő kézként tekintünk”.