Súlyos döntést hozott a kormány, kivezetnek egy eddig fenntartott intézkedést

2024.03.21. 10:33
2024. április 1-jétől kivezetik a betéti kamatsapkát – hívta fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A tárca szerint „a kormány sikerrel törte le az inflációt, a hitelezés élénkülését segítő intézkedéseinek köszönhetően pedig folyamatosan csökkennek a kamatok. A magyar gazdaság erősödik, mutatói egyre kedvezőbbé válnak, hazánk megítélése egyre kedvezőbbé válik a külföldi befektetők körében is”.

Mivel a kormány korábbi intézkedései eredményesnek bizonyultak, egyes intézkedések fenntartása a továbbiakban már nem szükséges. Ezek közé tartozik a betéti kamatsapka is, amelyet a kormány megfontolt, aktuális gazdasági helyzetre reagáló döntése alapján 2024. április 1-jétől kivezetik

– idézte fel az előzményeket az NGM.

A közleményben arról is olvashatunk, hogy „a háború és az elhibázott szankciók következtében kialakult nehéz gazdasági helyzetet kihasználva egyes intézményi befektetők az infláció és a magas effektív jegybanki kamat miatt igazságtalanul nagy, kockázatmentes hozamokat és jövedelmeket realizáltak. A kormány határozottan fellépett ezzel a káros folyamattal szemben. 2022. november 22-től egyes intézményi befektetők, pénztárak, lakás-takarékpénztárak, biztosítók, befektetési alapok és a legalább 20 millió forintot elhelyező lakossági ügyfelek, majd később a vállalkozások sem kaphattak a kereskedelmi bankoknál elhelyezett – látra szóló és legfeljebb egyéves futamidejű – betétjeik után a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegy aukciós átlaghozamának mértékénél magasabb kamatot”.

Az NGM hangsúlyozta: „A betéti kamatsapka és annak kiterjesztése a vállalati szektorra továbbá azt a célt is szolgálta, hogy ösztönözze a beruházásokat, azaz a források ne ragadjanak be a számlákon, hanem a gazdaság körforgásába kerülve segítsék a fejlesztések megvalósítását és a gazdasági növekedést. Az intézkedések életbelépésekor a magas kamatkörnyezet akadályozta a hitelek felvételét, az infláció sikeres visszaszorításának köszönhetően ugyanakkor az irányadó jegybanki és bankközi kamat az azóta eltelt idő alatt közel 10 százalékponttal csökkent. A kormány intézkedései nyomán elinduló kedvező gazdasági változásoknak köszönhetően a szokásos piaci környezethez igazodó befektetési döntések újra teret nyerhetnek.”