Több évtizedes szerb törvényen módosítana Alekszandar Vucsics

2024.03.24. 16:41
Alekszandar Vucsics szerb elnök szombaton bejelentette, hogy rövidesen megszűnik az atomerőmű-építés moratóriuma.

„Megszüntetjük a moratóriumot. Túl kell élnünk, áramra van szükségünk. Franciaország növelni akarja atomerőművei kapacitását. Egy hagyományos atomerőmű megoldaná minden energetikai gondunkat. Ez rengeteg pénzbe kerül. Mindennek teljesen biztonságosnak kell lennie. Az atomenergia tiszta zöldenergia, ehhez jó gazdaságra van szükségünk. Még az idén meg kell kezdenünk a kőolajvezeték kiépítését is” – idézi a Szabad Magyar Szó Alekszandar Vucsics Prva TV-nek adott nyilatkozatát.

A moratórium megszüntetésével szükségessé válik az atomerűvek építéséről szóló szerb törvények módosítása. A lap idézi Rodoljub Sabics jogászt, aki a Nova.rs-nek arról beszélt, meglepte a szerb államfő kijelentése. Kifejtette, hogy szerinte ez olyan kérdés, amelyről a teljes szakmai közvéleménynek el kellene mondania álláspontját.

Egy több mint 30 éve létező törvényről van szó. Ha a hatalmon lévők ezt a törvényt módosítani akarják, akkor előbb meg kell róla kérdezniük a szakembereket, az ő szavuknak kell döntőnek lennie

– mondta Sabics.