Megdőlt a rekord: történelmi csúcsra ért az arany ára

2024.04.01. 13:08
Az arany ára már az előző hetekben is rekordközelbe ért, és hétfőn be is állította a történelmi rekordot. Nincs kizárva, hogy az emelkedés még eltarthat egy ideig.

Az arany ára a hétfői kereskedési nap kezdete óta emelkedett,

és a történelmi csúcsponton 2265,66 dollárt kértek egy uncia aranyért.

Azóta kismértékben visszaesett az árfolyam: cikkünk írásakor, 12.52-kor 2246,1 dollárnál mozgott az árfolyam a Trading Economics szerint.

Arany.png
Grafika: Trading Economics

Az arany ára elsősorban az amerikai jegybank (Fed) következő hónapokra, májusra vagy júniusra várható kamatvágása, valamint a geopolitikai feszültségek miatt emelkedett az utóbbi időben. A CNBC-nek Joseph Cavatoni, a World Gold Council piaci stratégiája azt mondta, hogy a mostani „egy nagyon izgalmas pillanat” az arany számára, és a jelek szerint a piaci spekulánsok már bíznak abban, hogy tényleg sor kerül a kamatvágásra.

Caesar Bryan, a Gabelli Funds portfóliómenedzsere azt is hozzátette, hogy Ázsiában is nagy volt mostanában a kereslet az arany iránt. „Kínában a magánbefektetőket azért vonzotta az arany, mert az ingatlanszektor rosszul teljesített” – mondta, hozzátéve, hogy Kína általános gazdasága gyenge maradt, és a tőzsde és a kínai valuta sem teljesített jól az utóbbi időben.

Akár tovább is emelkedhet az arany ára 

A CNBC azt is megjegyzi, hogy a világ jegybankjai részéről is nagy kereslet mutatkozik az arany iránt, mivel a geopolitikai feszültségek, az infláció és a dollár gyengesége miatt az intézetek próbálják diverzifikálni a tartalékaikat.

Ezek nagyon erős érvek amellett, hogy továbbra is vásároljanak

– összegezte a helyzetet Joseph Cavatoni, hozzátéve, azt még „meglátjuk”, hogy meddig fog tartani, és mennyire lesz erős az arany áremelkedése.